Δημιουργική λογιστική (;) στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων της Ασπίς

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις της Ασπίς Πρόνοια έναντι των ασφαλισμένων της, που δείχνουν ότι ο κύριος όγκος των ασφαλισμένων είχε τοποθετήσει μικρά κεφάλαια της τάξης των 5.000-10.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το iw, από το σύνολο των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων που υπολογίζονται σε 150.000, οι 140.000 διεκδικούν αποζημιώσεις ύψους 123 εκατ. ευρώ

Οι υπόλοιποι  10.000 ασφαλισμένοι διεκδικούν το υπέρογκο ποσό των 300 εκατ. ευρώ, από τους οποίους μάλιστα οι 5.000 μόλις διεκδικούν 280 εκατ. ευρώ

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά και ερμηνεύουν την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας να περιορίσει το ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης που θα δοθεί μέσω του Εγγυητικού Κεφαλαίου, στα 50.000 ευρώ, αντί του ποσού των 100.000 ευρώ που είχε προβλεφθεί κατά την αρχική επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να περιορίσει το κόστος των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στους ασφαλισμένους και αποδυναμώνει εν μέρει και τις αντιδράσεις της ασφαλιστικής αγοράς στην ανάληψη της επιβάρυνσης μέσα από τη χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου.

Η επιβάρυνση μειώνεται περαιτέρω εάν μέρος του κόστους χρηματοδοτηθεί μέσα από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ασπίς Πρόνοια, που είναι κατά κύριο λόγο επενδύσεις σε ακίνητα και τα οποία πάντως απαιτούν βάθος χρόνου για να ρευστοποιηθούν σε εύλογες αξίες.

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της ασφαλιστικής αγοράς, αναμένεται να αποσαφηνιστεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, που θα τοποθετηθεί και επισήμως στο θέμα. 

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο μεταφέρει εξ ολοκλήρου το κόστος της χρηματοδότησης του νέου φορέα στον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος θα κληθεί να συνεισφέρει το ένα τοις χιλίοις επί των εσόδων του στο Εγγυητικό Κεφάλαιο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τιτλοποίησης μέρους των μελλοντικών εσόδων για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών για αποζημιώσεις.