Μετά το 2013 η εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης ο στόχος της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Κομισιόν να προχωρήσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρώνγυναικών στο Δημόσιο μετά το 2013, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό τώρα, δεν θα υπάρχουν πόροι για συντάξεις μετά το 2015.

Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ και ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο προσαρμογής στο ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο, όπως ζητά η Κομισιόν, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η εξίσωση αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση και πως οι Βρυξέλλες ενδεχομένως να μην δεχθούν μεταβατικό διάστημα εφαρμογής σε βάθος 7ετίας.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε να εννοηθεί ότι ο χρόνος προσαρμογής εξαρτάται από την Κομισιόν, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να εφαρμοστεί η ρύθμιση μετά το 2013, για να μην θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όπως σημείωσε, η Κομισιόν έχει ζητήσει απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση έως τις 28 Μαρτίου και η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη πρόταση, την οποία θα αποστείλει στις Βρυξέλλες, μετά την τελική συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από την απεργία της 24ης Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς για το ασφαλιστικό ζήτημα των ένστολων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό των σωμάτων ασφαλείας δεν αφορούν το άμεσο μέλλον.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως για το μέσο όρο συνταξιοδότησης, «καθήκον» απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς δεν υπάρχουν πια περιθώρια.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο θέμα του ΟΑΕΕ, που βρίσκεται στο «κόκκινο». Το Ταμείο έχει ζητήσει κρατική προστασία, είπε ο κ. Λοβέρδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καταβολή των συντάξεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά το Μάρτιο εμφανίζεται προβληματική.