Πιθανό «μπλόκο» στην μεταβατική περίοδο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας

Για την κυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο η υλοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) που οδηγεί στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών, ξεκαθάρισαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συνάντηση τους με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Εργασίας, η ΑΔΕΔΥ αντέδρασε έντονα όταν άκουσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να λεει ότι «μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μη δεχτεί τελικά το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής σε βάθος επταετίας».

«Ιδιαίτερα για το θέμα υλοποίησης της απόφασης του ΔΕΚ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης ως τις 28 Μαρτίου 2010, επαναλαμβάνοντας απλά ότι η σχετική ρύθμιση θα αρχίσει να ισχύει από το 2013 και μετά» αναφέρει ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, από την πλευρά της, τόνισε ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στο καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού), για όσους έχουν θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως και το 2013».

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα, οποτεδήποτε, και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, να ασκήσουν το δικαίωμά τους με το καθεστώς που ισχύει. 

Τόσο ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, θεωρούν «επιζήμια για τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και για τα οικονομικά των Ταμείων τη σύγχυση που εξακολουθούν κάποιοι να δημιουργούν».

Κατά την ΑΔΕΔΥ, στη συνάντηση υπήρξε αρνητική τοποθέτηση της κυβέρνησης σε όλα τα αιτήματα που τέθηκαν από την ΑΔΕΔΥ και «αποκαλύφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι «κρυφές» δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση μέσα από το σταθεροποιητικό πρόγραμμα απέναντι στις Βρυξέλλες για το ασφαλιστικό.

Η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό σε κεφαλαιοποιητικό και ατομικό, η αύξηση των ορίων ηλικίας, η άμεση και μάλιστα εντός μηνός, ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την υλοποίηση της απόφασης του ΔΕΚ που οδηγεί στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών γυναικών και την ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο Δημόσιο, η άρνηση επιχορήγησης στον ΟΠΑΔ, στο ΤΠΔΥ αλλά και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, αποτελούν ουσιαστικά τα κρυφά σημεία του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης» σημείωσε η ΑΔΕΔΥ.