Ανοδικές τάσεις αναμένει η Κύκλος για σήμερα στο ΧΑ

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.940,31 μονάδες καταγράφοντας πτώση της τάξης του 0,03%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 225,92 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ΕΕΕΚ (+5,22%), της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+3,29%) και της ΕΛΛΑΚΤ?Ρ (+2,31%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ALPHA BANK (-4,11%), της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (-3,84%) και του ΤΤ (-3,17%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 1. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να επικρατήσουν ανοδικές τάσεις.

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Μείωση των νέων ανέργων στην αγορά εργασίας

O αριθμός των νέων ανέργων μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική αγορά εργασίας και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, κατατέθηκαν 440.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, λιγότερες από την προηγούμενη μέτρηση και από όσες περίμεναν οι αναλυτές. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 465.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, αριθμός χαμηλότερος από τις 483.000 της προηγούμενης μέτρησης.

Fed: Προσπάθειες για απόσυρση 1 τρισ. από το σύστημα
H Federal Reserve διεξάγει συνομιλίες με αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος, για να συμφωνήσουν το πώς θα αποσύρουν έως 1 τρισ. δολάρια από το χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς οι ρυθμιστές της πιστωτικής ζωής προετοιμάζονται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούνιο 2006. Η κεντρική τράπεζα προσβλέπει στην βοήθεια της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων money-market, που ανέρχεται στην αξία των 3,2 τρισ. δολαρίων. Τα money-market funds πιθανότατα θα αδράξουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την Fed, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση έχει μειώσει την προσφορά ασφαλών ενεργητικών επενδύσεων.

Γερμανία: Μέσω τράπεζας KfW η ελληνική στήριξη
H κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW για να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα, ώστε να εκτονωθούν τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα της Ελλάδας. Μια εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται είναι να εκδώσει η KfW εγγυήσεις στις γερμανικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Βρετανία: Σε υψηλό 14 ετών οι κατασχέσεις το 2009
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών διαμορφώθηκαν οι κατασχέσεις κατοικιών στη Βρετανία το 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του Council of Mortgage Lenders, ο αριθμός των κατασχέσεων “άγγιξε” τις 46.000, καταγράφοντας άνοδο 15% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για 48.000.

Ισπανία: Κάμψη 3,1% στο ΑΕΠ δ’ τριμήνου
Μείωση κατά 3,1% κατέγραψε σε ετήσια βάση το ισπανικό ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο χρήσης, ενώ υποχώρησε 0,1% συγκρινόμενο με τα επίπεδα του τρίτου τριμήνου, όπως ανακοίνωσε η Eθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Για το σύνολο του 2009 το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 3,6%. Κατά το τρίτο τρίμηνο χρήσης το ισπανικό ΑΕΠ είχε υποχωρήσει σε ετήσια βάση κατά 4%.

Κίνα: Στο 1,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Στο 1,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Ιανουάριο, συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούσαν στο 2%. Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 4,3%. Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

ΔΕΗ: Δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό για Βεύη
Δεν θα συμμετάσχει η RΕΗ στον νέο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Η RΕΗ, συμμορφούμενη στις υποδείξεις της Κομισιόν να ανοίξουν οι λιγνίτες και στους ιδιώτες, έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει στον διαγωνισμό αυτό. Η ανάθεση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης θα διευκολύνει και την προκήρυξη του έργου Μελίτη ΙΙ της RΕΗ, καθώς θεωρείται απαραίτητη η έναρξη του ορυχείου της Βεύης, ώστε να μπορέσει και η RΕΗ να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά και το δικό της κοίτασμα στην ίδια περιοχή, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση της νέας μονάδας μαζί με το ορυχείο Κλειδίου.

Αspis Bank: Πήρε “ΟΚ” από Τ.τ.Ε ο όμιλος Borodino
Έγκριση καταλληλότητας προκειμένου να μπει μέσω της απόκτησης της Commercial Value μέτοχος στο μετοχικό κεφάλαιο της Aspis Bank έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος ο ρωσικός όμιλος Borodino. Η θετική γνωμάτευση της ΤτΕ κρατά ανοικτό θεωρητικά το ενδεχόμενο να εισέλθει ο ρωσικός όμιλος ως στρατηγικός επενδυτής στην Aspis Bank και μέσω αυτής της διαδικασίας να σωθεί και η Commercial Value. Με δεδομένο ότι η Commercial Value κατέχει περί το 35% της Aspis Bank, αν εγκριθεί η εξαγορά της από τον όμιλο Borodino τότε ο τελευταίος θα έχει τον πρώτο λόγο και για την Aspis Bank.

Εικόνα: Στη τελική ευθεία η συγχώνευση με Expert
Ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση της Εικόνα Ήχος ΑΕΕ με την Expert. Σε πρώτη φάση θα προχωρήσει η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της Expert Ελλάς Α.Ε. από την Expert Προμηθευτική, κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του α’ εξαμήνου. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η συγχώνευση της νέας εταιρίας που θα προκύψει με τις τέσσερις θυγατρικές εταιρίες της Expert Ελλάς και ενδεχομένως στα τέλη του έτους ή εντός του 2011 θα γίνει και η συγχώνευση Εικόνας Ήχου με το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα έχει προηγηθεί.

SPRIDER: Αποχωρεί από Πολωνία, αλλάζει σχέδια επέκτασης
H Sprider Stores είναι στη διαδικασία αποχώρησης από την Πολωνία, ενώ περικόπτει τα σχέδιά της για επέκταση στο εξωτερικό, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες και να αντιμετωπίσει την ύφεση. Καθώς οι εταιρίες λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο δέχονται ισχυρό πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Sprider κλείνει το μοναδικό της κατάστημα στη Πολωνία, καθώς η μονάδα της εκεί αποδείχθηκε ασύμφορη.

Διεθνείς Αγορές
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.144,19 μονάδες με άνοδο 1,05%, ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,38%, κλείνοντας στις 2.177,41 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση άνοδο 0,97%, κλείνοντας στις 1.078,47 μονάδες.
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.161,48 μονάδες με άνοδο 0,57%, ο CAC 40 έκλεισε στις 3.616,75 μονάδες με πτώση 0,52% και ο DAX κατέγραψε πτώση 0,59% κλείνοντας στις 5.503,93 μονάδες.