Κοινό μέτωπο πελατών – ασφαλιστών για λύση στην Ασπίς

Με μεγάλη συμμετοχή, και μέσα σε φορτισμένο κλίμα, χωρίς να λείπει κάποιες φορές και η ένταση, πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ασφαλισμένων και ασφαλιστών της Ασπίς Πρόνοια.

Προηγουμένως, σε συγκέντρωση με τους διαμεσολαβητές της εταιρίας, ο επόπτης του χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Ι. Παντελίδης, προσδιόρισε για το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο το χρόνο της εκκαθάρισης.

Η συγκέντρωση πελατών- συνεργατών έγινε σε μια κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια και εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα. Γα πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη μαζικότητα από την έναρξη των κινητοποιήσεων που ακολούθησαν το κλείσιμο της εταιρίας.

Με έντονο το στοιχείο της αγανάκτησης, από όλες τις πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και ενώ έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες μετά το κλείσιμο της εταιρίας. 

Στην περίπτωση της Aspis Liv αντίθετα, χρειάστηκαν τρεις μέρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως και στον αμερικανικό κολοσσό της AIG.

Οι οργανωτές είχαν καλέσει και εκπροσώπους των κομμάτων. Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν ότι οι βουλευτές, τόσο ο κ. Σταϊκούρας που παραβρέθηκε μαζί με τον κ. Καράογλου από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και ο κ. Ρομπόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, δέχθηκαν τις αποδοκιμασίες και τις διαμαρτυρίες του κοινού κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων που επιχείρησαν, μη μπορώντας τελικά να ολοκληρώσουν την ομιλία τους. 

Σύντομες παρεμβάσεις υποστήριξης, έκαναν επίσης και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων. Παραβρέθηκαν αρκετοί βουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων.

Στη συγκέντρωση με τους διαμεσολαβούντες που προηγήθηκε αυτής με τους πελάτες, προσήλθε πέραν του κ. Ι. Παντελίδη και ο εκκαθαριστής κ. Κ. Βλαχογιάννης.

Ο κ. Παντελίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι θα πραγματοποιηθεί έλεγχος της νομιμότητας των προγραμμάτων της Ασπίς, ενώ τα ζημιογόνα συμβόλαια δεν μπορούν να δοθούν σε άλλες εταιρίες. 

Εισπράξεις επίσης από συμβόλαια δεν μπορούν να γίνουν, γιατί αυτό θα σήμαινε και τη νομιμοποίησή τους. Επίσης, δεν μπορεί να αποδοθεί κανένα χρηματικό ποσό χωρίς να προηγηθεί η δουλειά του εκκαθαριστή.

Όπως ανέφερε, θα δημοσιοποιηθούν οι αποτιμήσεις των συμβολαίων. Όσοι διαφωνούν θα οδηγηθούν στη διαδικασία της εκκαθάρισης και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, από την εικόνα της αποτίμησης προκύπτει ότι η αξία των ακινήτων ανέρχεται με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα σε 180 εκατ. ευρώ, τα μετρητά και τα ομόλογα από 25 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν 10 εκατ. ευρώ σε δάνεια συνεργατών. Επίσης, προκύπτουν 120 εκατ. ευρώ από υποτίμηση συμμετοχών της εταιρίας, ενώ στα 32 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις σε συγγενείς εταιρίες.

Ο κ. Παντελίδης χαρακτήρισε την περίπτωση της Ασπίς ως πρωτόγνωρο πρόβλημα, μεγάλης πολυπλοκότητας που απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις. Αποδέχθηκε επίσης τη συμμετοχή των διαμεσολαβούντων για έλεγχο της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Ο κ. Βλαχογιάννης από την πλευρά του ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να δοθούν μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες οι βεβαιώσεις αποδοχών και ασφαλίστρων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. 

Επεσήμανε επίσης, ότι δε θα υπάρχει διαφορετική μεταχείριση ανάλογα με το χρόνο υποβολής των αιτήσεων για τις εξαγορές συμβολαίων. Πρόσθεσε δε, ότι από τη στιγμή που τοποθετήθηκε ο κ. Παντελίδης άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες στην υπόθεση της Ασπίς.

Στη κοινή συγκέντρωση πελατών-διαμεσολαβητών αναφέρθηκαν τα πρόσφατα αποτελέσματα από το ταξίδι της αντιπροσωπείας που μετέβη στις Βρυξέλλες για την ενημέρωση των Ευρωπαϊκών οργάνων και φορέων. 

Το λόγο πήραν αρκετοί πελάτες που αναφέρθηκαν με προσωπικά παραδείγματα στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη λύση.

Αποφασίστηκε επίσης η σύσταση του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια που συμμετέχουν πελάτες και διαμεσολαβητές της εταιρίας.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες διεξόδου, ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου κ. Πέτρος Σελέκος, τόνισε, ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση πρόσθεσε, καθώς δεν τίθεται θέμα νομιμότητας σε σχέση με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.