Νομοθετικό κενό στην κάλυψη ασφαλισμένων ανέδειξε η εκδήλωση της Ε.Ε.Α.Ε

Το έλλειμμα της νομοθεσίας για την «επόμενη μέρα» από την ανάκληση λειτουργίας μίας ασφαλιστικής εταιρίας αναδείχθηκε χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας

Όπως διεφάνη από τις τοποθετήσεις των ομιλητών η Επ.Ε.Ι.Α ασκεί τον εποπτικό της ρόλο με δεμένα χέρια, όσον αφορά στα προβλήματα που ανακύπτουν μετά το κλείσιμο μίας εταιρίας.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να υπερασπιστώ την Επ.Ε.Ι.Α» δήλωσε χτες ο πρόεδρος της αρχής, κ. Γ. Πέτσας, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, καθώς το εποπτικό δίκαιο αφορά στην πρόληψη των ελλειμμάτων και δεν αναφέρει τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν στην περίπτωση που υπάρξουν ελλείμματα. Πρόσθεσε ότι, «το πρόβλημα της Ασπίς ήταν γνωστό από το 2008 και αυτό το γνώριζε και η κυβέρνηση».

Σημαντικό θέμα παραμένει αυτό της Commercial Value, η οποία μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου πρέπει να καλύψει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, οπότε και η νομοθεσία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. 

Αναμφισβήτητα, η εκδήλωση της Ε.Ε.Α.Ε, πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα με διάχυτο τον προβληματισμό του τι μέλλει γενέσθαι στον ασφαλιστικό κλάδο ζωής και στην υπόθεση της Ασπίς. Όπως διαφαίνεται, μόνο το κράτος, που έως τώρα τηρεί αδιευκρίνιστη στάση, μπορεί να εγγυηθεί την αποζημίωση των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Παντελίδη, νέο επόπτη της Ασπίδος, με βάση τον έλεγχο της Επ.Ε.Ι.Α, που διεξήχθη στις 30 Ιουνίου του 2009, το έλλειμμα της Ασπίς Ζωής ΑΕΓΑ ήταν 200 εκατ. ευρώ. 

Την ημερομηνία που ο Ιωάννης Παντελίδης κατέθεσε την έκθεση του, στις 31 Ιανουαρίου, προκύπτει μείωση από μετοχικές συμμετοχές ύψους 120 εκατ. ευρώ. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, κ.Κ. ΜαυρόπουλοςΌσον αφορά στα ακίνητα της εταιρίας ο νέος επόπτης της εταιρίας δήλωσε πως ανέρχονται στα 180 εκατ. ευρώ (με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρίας), τα χρεόγραφα σε 20-25 εκατ. ευρώ, υπάρχουν 10 εκατ. ευρώ σε δάνεια συνεργατών και 32 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί σε συγγενείς επιχειρήσεις. «Φαίνεται» δήλωσε «να υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα στην περιουσία της εταιρίας που δεν επιτρέπει την πλήρη ικανοποίηση των ασφαλισμένων».

Ο πρόεδρος της Ε.Ε.Α.Ε, κ. Κ. Μαυρόπουλος δήλωσε πως «οι εκλογές που αναπάντεχα έλαβαν χώρα τον Οκτώβρη, το ελλιπές νομικό πλαίσιο που διέπει παρόμοιες ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιριών και κυρίως το πρωτόγνωρο για την ελληνική ασφαλιστική αγορά φαινόμενο ανάκλησης αδειών ασφαλιστικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους πέραν αυτών της αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, δεν μας έδιναν τα εχέγγυα για μια ουσιαστική παρουσίαση και ενημέρωση των συναδέλφων επί των γεγονότων αυτών. 

Το πρόβλημα είναι υψίστης σημασίας για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές , οι οποίοι αποτελούν έναν από τους βασικότερους φορείς  στην ύπαρξη και ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας». Ακόμα τόνισε ότι «η Επ.Ε.Ι.Α εφαρμόζει το νόμο ως οφείλει, χωρίς η πολιτεία να έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης».