Γκίκας Χαρδούβελης: «Η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη»

«Τα χειρότερα γύρω από την κρίση μπορεί να πέρασαν όμως η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη», υποστήριξε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου EFG, μιλώντας στην εσπερίδα που διοργάνωσε,  στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εκπροσώπων και Στελεχών Ασφαλιστικών Εταιριών, με θέματα που αφορούσαν στην οικονομική κρίση και άπτονταν άμεσα ή έμμεσα της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Ο κ. Χαρδούβελης, βασιζόμενος σε συγκεκριμένους δείκτες και τη γενικότερη  εικόνα των αγορών, τόνισε ότι η παροχή φθηνής ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι βασικός παράγοντας που υποστηρίζει την ανάκαμψη, και πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον δεν θα είναι ανάλογοι αυτών πριν την κρίση, καθώς τα φαινόμενα τα οποία στηρίζουν την υπερβολή δεν ισχύουν πλέον.

«Η διεθνής ύφεση έφερε στο φως την επίπλαστη ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, που βασιζόταν στη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια παραγωγή και στην αύξηση του εξωτερικού δανεισμού» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, για να επισημάνει αμέσως μετά ότι «το ΠΣΑ που εξήγγειλε η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πολλά θετικά στοιχεία και κινείται στους σωστούς άξονες». Ωστόσο, κατά τον ίδιο, ο βαθμός πειθαρχίας και συναίνεσης της ελληνικής κοινωνίας θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, την επιτυχία των στόχων.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Βασιλάτος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέφερε ότι οι ομάδες στρατηγικού σχεδιασμού των ελληνικών ασφαλιστικών εταιριών πρέπει να αξιολογήσουν τα αίτια της κρίσης, να αναλύσουν κριτικά τι γινόταν λάθος μέχρι σήμερα και να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών, τις προτεραιότητες των μετόχων-επενδυτών, όπως και τους στόχους των εποπτικών αρχών και της κυβέρνησης.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πελάτες και οι εποπτικές αρχές θα εμπιστευθούν στο μέλλον τις εταιρίες που θα αποδείξουν ότι έχουν επαρκή εταιρική διακυβέρνηση, κατάλληλη διαχείριση κινδύνων και προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες προϊόντα και υπηρεσίες. Το Solvency II είναι το κατάλληλο εργαλείο που υπηρετεί τους στόχους των εποπτικών αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάτος, γι΄ αυτό και, όπως είπε, δεν αναμένεται καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του.

 Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Θάνος Μελακοπίδης, σε όσους παρακολούθησαν την εσπερίδα, τόνισε, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση «που έχουμε όλοι να αποδεχθούμε τον καινούργιο ρόλο που η Εποπτεία αποφάσισε να διαδραματίσει, τον προληπτικό αλλά και αυστηρό, αλλά και να φροντίσουμε τα του οίκου μας με μεγαλύτερη προσοχή, με μεγαλύτερη σοβαρότητα, με μεγαλύτερη συνέπεια, ώστε να διασφαλίσουμε ό,τι έχουμε πετύχει, όπως και για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά προς την υγιή ανάπτυξη, με βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, της διαφάνειας και -κατ’ επέκταση- της τρωθείσας αξιοπιστίας του Κλάδου μας».