Στρατηγικός επενδυτής στην Aspis Bank το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank αποκτώντας μερίδιο έως 32,9% γνωστοποίησε η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Με την κίνηση αυτή το Τ.Τ εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα και θα εξετάσει τα δεδομένα και είναι πολύ πιθανό το σενάριο να προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού του πάνω από το 33%, κίνηση που βάση του νόμου θα του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην υποβολή δημόσιας πρότασης.

Όπως όλα δείχνουν τόσο το Δημόσιο, που είναι βασικός μέτοχος του Τ.Τ. ελέγχοντας το 34,04% (10% κατέχουν τα ΕΛΤΑ, 6,62% η Εθνική Τράπεζα και 6,83% η Εurobank) αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει το deal.

Μετά την αναστολή λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών του ομίλου Ψωμιάδη, τον περασμένο Σεπτέμβριο (Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Trust, General Union), η Aspis Bank δρομολόγησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ αναζητώντας ουσιαστικά νέο ιδιοκτήτη λόγω της αδυναμίας των ασφαλιστικών να μετάσχουν στην αύξηση. 

Το σύνολο της συμμετοχής εταιριών συμφερόντων Ψωμιάδη στην τράπεζα φτάνει το 67%, με ποσοστό 35% να κατέχει μόνο η Commercial Value, η οποία και αυτή βρίσκεται σε δεινή θέση και αναζητά αγοραστή. 

Οι εξελίξεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την Commercial Value, η οποία κατέχει σημαντικό ποσοστό στην Aspis Bank και στην περίπτωση που το Τ.Τ. αποφασίσει να προχωρήσει τελικά στην υποβολή δημόσιας πρότασης, τότε δίνει οικονομική ανάσα στην ασφαλιστική εταιρία. 

Η υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έχει καθυστερήσει καθώς τόσο το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από το επιχειρηματικό fund Αpollo, τον όμιλο Ρέστη και το ρωσικό όμιλο Βorodino δεν τελεσφόρησαν. Ωστόσο τώρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται προ των πυλών και έως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται εξελίξεις.

Η ανακοίνωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Η νέα Διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στοχεύει στην περαιτέρω αυτόνομη ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας και του Ομίλου, μέσω μιας ταχύτερης υλοποίησης των επιχειρηματικών της σχεδίων. 

Στην απαρχή αυτής της στρατηγικής, εντάσσεται και η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, προκειμένου να αποκτήσει ισχυρή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Aspis Bank Α.Ε., υπό την προϋπόθεση όμως της πλήρωσης των αυστηρών όρων που έθεσε, προκειμένου η κίνηση αυτή να μπορέσει να συμβάλει ουσιαστικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Τράπεζας και του Ομίλου της.

Όπως ήδη ανακοινώθηκε από χθες, στην επίσημη εταιρική ανακοίνωσή της, η Τράπεζα έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της στην σκοπούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank Α.Ε., την απόκτηση ποσοστού που θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 32,9%, από τις τυχόν τελικά αδιάθετες μετοχές της αυξήσεως, τη μη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης ή τυχόν δικαιωμάτων προεγγραφής, εκ μέρους των βασικών μετόχων της Aspis Bank Α.Ε., είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων και βεβαίως την οριστικοποίηση των ειδικότερων όρων της αυξήσεως, ώστε να προσδιοριστεί και το ύψος της επένδυσής της. 

Εφόσον οι προϋποθέσεις αυτές πληρωθούν, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα απομένει η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.