Δηλώσεις στήριξης για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου από Κομισιόν και Ε.Ε.

Δημόσια δήλωση στήριξης ενάντια στις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -υπό τη νέα της σύνθεση- το απόγευμα της Τρίτης, κατά την ολομέλεια των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο.

Η έκτακτη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει ως αντικείμενο τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία και διεξάγεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη. 

Το σχετικό αίτημα για τον προγραμματισμό της συζήτησης υπέβαλε η ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (ΕΛΚ) και υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια.

Η ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών ζήτησε από την Κομισιόν να τοποθετηθεί δημόσια για την χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι άλλες περιφερειακές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το ίδιο αίτημα υποβλήθηκε και στην ισπανική προεδρία που δεν αποκλείεται να σχολιάσει και αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα, ένα ζήτημα που ασφαλώς θα απασχολήσει τους «27» ηγέτες στο άτυπο συμβούλιό τους την Πέμπτη.

«Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν μείζονες προκλήσεις. Ο διαρθρωτικός ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών μας δεν είναι αρκετός για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να προστατεύσει το κοινωνικό μοντέλο μας. 

Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις» γράφει στην πρόσκλησή του που έστειλε χθες στους «27» ηγέτες της Eνωσης.

Στην απογευματινή συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθεί και ο νέος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Ισπανού Επιτρόπου κ. Χοακίν Αλμούνια

Ο Φινλανδός Επίτροπος έχει πρόσφατα δηλώσει ότι δεν απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης από την περίπτωση της Ελλάδας, ωστόσο έχει καλέσει τη χώρα μας να λάβει γρήγορα δράση, ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.

Χθες, Δευτέρα, ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι ελπίζει στην εφαρμογή ενός συνολικού, «συντονισμένου σχεδίου» των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους, η διόγκωση των οποίων ανησυχεί τις διεθνείς αγορές. 

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε συνδυασμένα σχέδια λιτότητας. Θα έχουμε ένα σχέδιο -το ελπίζω- συντονισμένο. Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών», υπογράμμισε ο κ. Μπαρν.