Ομόλογα 4 δις ευρώ στην αναμονή κυβερνητικών αποφάσεων

Μπλοκάρισμα στις διαδικασίες κατάρτισης των ειδικών οικονομικών καταστάσεων έτους 2009, όπως και των ισολογισμών όσων ασφαλιστικών εταιριών αποτελούν θυγατρικές τραπεζικών ομίλων, προκαλεί ο αργός ρυθμός με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση για την αλλαγή του τρόπου αποτίμησης των ομολόγων που έχει υπό την κατοχή του ο κλάδος.

Τα στελέχη της ασφαλιστικών εταιριών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο χρόνος κυλά χωρίς στο μεταξύ από το υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει προς την ασφαλιστική κοινότητα ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού πλαισίου αποτίμησης των ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των ομολογιακών τίτλων των ασφαλιστικών εταιριών υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ.

Για το ζήτημα των ομολόγων έχει ήδη προηγηθεί μακρά διαβούλευση μεταξύ εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπως και του προέδρου του Επιτροπής, κ. Γιώργου Πέτσα, με τον υφυπουργό, κ. Φίλιππο Σαχινίδη.

Ωστόσο, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή απόφαση δεν είχε ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης με τον υφυπουργό Οικονομικών, ώστε ο υφυπουργός να ακούσει από πρώτο… χέρι για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, όπως και για τη λύση την οποία προτείνει η Ένωση προς αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προβληματίζεται και με το ενδεχόμενο μιας συνολικότερης παρέμβασης που δεν θα γίνει μόνο για εποπτικούς λόγους όπως ζητά η Ένωση, αλλά θα επηρεάσει και τον τρόπο κατάρτισης των ισολογισμών, όχι μόνο των ασφαλιστικών εταιριών, αλλά και των τραπεζών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τράπεζες και ασφαλιστικές αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.