Ομόλογο 40 εκατ. ευρώ εκδίδει η Εθνική Ασφαλιστική

Στην έκδοση ομολογιακού κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου προσανατολίζεται η Εθνική Ασφαλιστική, κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση των συνολικών κεφαλαίων της, αξιοποιώντας για πρώτη φορά τη σχετική δυνατότητα που δίνει η ασφαλιστική νομοθεσία. 

Η διοίκηση της εταιρίας εξετάζει τις δυνατότητες μεταξύ του απλού ομολογιακού ή του ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης, τις δύο δηλαδή κατηγορίες που γίνονται αποδεκτές ως στοιχεία για την κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας. 

Η τελική επιλογή θα γίνει με βάση τις συνθήκες στις αγορές, επιδιώκοντας να διασφαλιστεί η καλύτερη τιμολόγηση σε μια περίοδο που το κόστος άντλησης κεφαλαίων επιβαρύνεται από την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το σχετικό αίτημα θα υποβληθεί στην Επ.Ε.Ι.Α., η οποία θα πρέπει να εγκρίνει την έκδοση.

Η έκδοση θα καλυφθεί από το βασικό μέτοχο την Εθνική τράπεζα, η οποία κάλυψε λίγο πριν την εκπνοή του 2009 ισόποση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε  μετρητά, ανεβάζοντας το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας στα 362 εκατ. ευρώ περίπου. 

Καθοριστικό θέμα για την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του 2009, αποτελεί η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων και δη των ελληνικών τίτλων, μετά την πτώση των τιμών που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους. 

Το ύψος του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων ήταν στο τέλος του 2009, στα 400 εκατ. ευρώ σε σύνολο 800 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής σε κρατικούς ή εταιρικούς τίτλους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση των spreads κατά 100 μονάδες βάσης, οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 4% και προκαλώντας πτώση της αξίας του χαρτοφυλακίου, ενώ οι ζημιά επιβαρύνει την καθαρή θέση της εταιρίας. 

Το θέμα αγγίζει το σύνολο των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του 6μήνου οι επενδύσεις του κλάδου σε κρατικούς τίτλους έφθασαν τα 4,7 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το μισό των επενδύσεων, που ανήλθα  στα 8,7 δισ. ευρώ. 

Η πτώση των τιμών των ελληνικών κρατικών τίτλων, έχει κινητοποιήσει την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, η οποία με επιστολή της προς την Επ.Ε.Ι.Α., έχει ζητήσει την αποτίμησή τους με βάση την τιμή κτήσης, ανεξάρτητα εάν οι τίτλοι χαρακτηρίζονται ως διακρατούμενοι μέχρι τη λήξη (held to maturity). 

Το αίτημα για ευνοϊκή αποτίμηση των ομολόγων με βάση την τιμή κτήσης έχει γίνει αποδεκτό από την Επ.Ε.Ι.Α., αλλά προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να καταθέσει σχετική τροπολογία. 

Η χρήση του 2009 σε επίπεδο αποτελεσμάτων, αναμένεται να επιβαρυνθεί από το κόστος της εθελούσιας εξόδου, το ύψος του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά 230 εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν έως το τέλος του 2010, περιορίζοντας το κόστος μισθοδοσίας, για το προσωπικό της εταιρίας ο αριθμός του οποίου διαμορφώθηκε στο τέλος του 2009 στα 1.136 άτομα. 

Αρνητικά θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα η πρόβλεψη που θα εγγράψει η εταιρία για το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Το πρόστιμο ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη που θα επιβαρύνει τη χρήση, υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ, καθώς η διοίκηση της εταιρίας θεωρεί ότι θα δικαιωθεί μέσω της δικαστικής οδού.