Νέα επενδυτικά προϊόντα, σύστημα εποπτείας και διαχείρισης κινδύνου στο ΧΑ

Σε μικρή μείωση της συμμετοχής τους στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τον μήνα Ιανουάριο προχώρησαν οι ξένοι επενδυτές σύμφωνα δηλώσεις του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρου Καπράλου την Τετάρτη.

Μιλώντας για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά το 2010 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από τους πρωταρχικούς στόχους είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών εποπτείας των συναλλαγών και η ανάπτυξη νέου συστήματος διαχείρισης κινδύνου.

Παράλληλα ο κ. Καπράλος τόνισε ότι η ΕΧΑΕ θα προχωρήσει στην εισαγωγή νέων επενδυτικών προϊόντων στην δευτερογενή ή πρωτογενή αγορά όπως ομόλογα ή ETFs ξένων δεικτών/ χρυσού κλπ και εταιρικά ομόλογα. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται το κανονιστικό πλαίσιο για την εισαγωγή ναυτιλιακών εταιριών στο ΧΑΑ.

Όσον αφορά στην εισαγωγή νέων εταιριών στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο κ. Καπράλος δήλωσε ότι θα εισαχθούν στο ΧΑΑ δυο εταιρίες real estate, η Πανγαία της Εθνικής τράπεζας και η  άλλη του ΟΤΕ.

Τέλος, σχετικά με το φόρο υπεραξίας και το φόρο των συναλλαγών, ο κ. Καπράλος ανέφερε ότι η ΕΧΑΕ έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της στο υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο νόμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο έχει το μαχαίρι και το πεπόνι όσον αφορά στους νόμους για τη φορολογία μερισμάτων, υπεραξίας και συναλλαγών. Εμείς έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις μας αλλά η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο».