Ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης η Κομισιόν

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2012, από 12,7% το 2009. 

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, την αναφορά της για την πρόοδο των μέτρων και αν κριθεί αναγκαίο να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «περαιτέρω προσαρμογή», δηλαδή να υιοθετήσει συμπληρωματικά μέτρα για το έλλειμμα.
 
Από τα μέσα Μαΐου, η κυβέρνηση θα υποβάλει «εκθέσεις προόδου» κάθε τρεις μήνες.  «Η Κομισιόν συνιστά ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας στη δημόσια διοίκηση, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση και την υγεία, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης» μισθών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Επιπλέον, η Κομισιόν συνιστά την «αποθεματοποίηση» του 10% των κρατικών δαπανών, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο ρευστό σε περίπτωση μελλοντικών πιέσεων στον προϋπολογισμό. 

«Η Επιτροπή συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση. 

Η Επιτροπή «χαιρετίζει επίσης την ανακοίνωση την Τρίτη από την ελληνική κυβέρνηση μιας νέας σειράς δημοσιονομικών μέτρων», ωστόσο, «ζητεί από την Ελλάδα να εξηγήσει τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες» και «να αναφέρει λεπτομερέστερα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2011 και το 2012». 

Η Επιτροπή θα θεσπίσει επίσης για πρώτη φορά τη στενή επιτήρηση της εφαρμογής του σχεδίου δημοσιονομικών περικοπών από την Ελλάδα. Αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας για την έλλειψη αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων, εκτιμώντας ότι η χώρα «απέτυχε στο καθήκον της να δημοσιεύει αξιόπιστα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία». Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται ότι θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου.