Έρχονται ανατροπές στο ασφαλιστικό

Φόβους για αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές πολύ σύντομα.

Στο διάγγελμα του, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδέοντάς το με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που, όπως είπε, «θα αντιμετωπίζει αδικίες και ανισότητες».

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους ασφαλισμένους, καθώς πυροδοτήθηκαν σενάρια για αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μέτρο αντίστοιχο με αυτά που προωθεί στην Ισπανία η κυβέρνηση Θαπατέρο

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά κυρίως τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία ισχύουν κυρίως για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα 1983-1992.

Επίσης, σίγουρη θεωρείται η επιτάχυνση της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο, χωρίς δηλαδή μακρά μεταβατική περίοδο, που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να εφαρμόσει.

Επιπλέον, «μαχαίρι» θα μπει στις πρόωρες συντάξεις, ενώ οι ρυθμίσεις για αυξήσεις ορίων ηλικίας θα εφαρμοστούν ενδεχομένως  και στα Σώματα Ασφαλείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αναφορά του πρωθυπουργού ίσως αφορά την αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης (σήμερα είναι 61 έτη), με τις δραστικές περικοπές των πρόωρων συντάξεων, ενώ δεν αποκλείεται η αύξηση του ορίου της 35ετίας (σύνταξη μετά από 35 έτη ασφάλισης και 10.500 ένσημα) κατά 2 έτη.

Έτσι, όσοι εργαζόμενοι με 35 έτη ασφάλισης (στο ΙΚΑ) συνταξιοδοτούνται στα 58 έτη της ηλικίας τους, πλέον θα παίρνουν σύνταξη στα 60.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά κάθε έκτακτη επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν θεσμοθετείται νέος πόρος για τη στήριξη των Ταμείων.

Σε δηλώσεις τουο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι «εθνικής σημασίας» και ότι στηρίζει πλήρως τις επιλογές του, χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.