Εγκρίνεται και επισήμως το Πρόγραμμα Σταθερότητας από την Κομισιόν

Στην επίσημη έγκριση του ελληνικού Προγραμμάτος Σταθερότητας και Ανάπτυξης προχωρά η Κομισιόν σήμερα. Το πρόγραμμα είναι εφικτό και η Επιτροπή θα το εγκρίνει, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν, προϊδέασε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζ.Μπαρόζο με γραπτή ανακοίνωσή του το βράδυ της Τρίτης, δίνοντας, ωστόσο, μια αίσθηση για τους αστερίσκους και τις σημειώσεις που θα συνοδεύουν την έγκριση για λήψη πρόσθετων μέτρων, ακόμη και μετά τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λίγες ώρες νωρίτερα.

Ειδικότερα σε δήλωση στήριξης προχώρησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο ξεκαθαρίζοντας ότι την Τετάρτη η Επιτροπή θα προτείνει προς το Ecofin την έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Η Κομισιόν έχει επεξεργαστεί το σχέδιο. Η προβλεπόμενη διόρθωση του ελλείμματος είναι εφικτή, αλλά υπόκειται σε κινδύνους», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο στην γραπτή ανακοίνωσή του την Τρίτη το βράδυ.

«Εφόσον οι κίνδυνοι αυτοί δεν υλοποιηθούν, λόγω της έγκαιρης εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων, το έλλειμμα όντως θα μειωθεί. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει τέτοια μέτρα» συμπλήρωσε ο κ. Μπαρόζο.

Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε τη σημασία της επίτευξης τους ελληνικού προγράμματος για το σύνολο της Ε.Ε.. «Όντως, μία επιτυχημένη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος δεν είναι σημαντική μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και για το σύνολο της Ε.Ε.» ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι με την αξιολόγησή της η Επιτροπή εκτιμά ότι η διόρθωση του ελλείμματος που επιδιώκει η Ελλάδα μέχρι το 2012, με μια επαρκώς εμπροσθοβαρή προσπάθεια για το 2010, είναι ένα φιλόδοξο και επιτεύξιμο σχέδιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής χαιρετίζει ακόμη τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει έγκαιρα διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας και τονίζει ότι η Επιτροπή θα έχει ως ευθύνη να παρακολουθεί με σχολαστικότητα την εφαρμογή του προγράμματος μέσα από μια στενή επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει επίσης ότι το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 «αποτέλεσε έκπληξη για όλους μας» και επισημαίνει ότι τέτοια ελλείμματα πηγάζουν από ένα συνδυασμό δημοσιονομικής διολίσθησης και ανακριβούς κοινοποίησης στατιστικών στοιχείων και θα πρέπει να διορθώνονται με αποφασιστικότητα, ενώ επισημαίνει ακόμη πως και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Την πεποίθησή του ότι το ΠΣΑ θα πάρει το πράσινο φως εξέφρασε από το βήμα του Economist την Τρίτη και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας η χώρα επιχειρεί να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα «με δίκαιο τρόπο», χωρίς να διολισθήσει περαιτέρω σε ύφεση, ενώ πρόσθεσε ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά απολύτως αναγκαίο.

Οι συστάσεις της Κομισιόν θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ecofin στις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι στη σύσταση της Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα θα περιλαμβάνεται η τριετής προθεσμία (ως το τέλος του 2012) για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ θα προσδιορίζονται οι ετήσιοι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης, όπως αυτοί αναφέρονται στο ΠΣΑ.

Παράλληλα, θα υπάρξει η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων. Η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας ήταν κυρίως απαίτηση της Γερμανίας.

Ειδικότερα στις 16/2 το Ecofin θα εγκρίνει τις «συστάσεις» της Κομισιόν για την -τυπική πλέον- ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς αυστηρής επιτήρησης (άρθρο 126 -πρώην 104-, παράγραφος 9 της αναθεωρημένης Συνθήκης) και το άρθρο 121, παράγραφος 4, το οποίο προβλέπει πως το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μπορεί να απευθύνει συστάσεις σε κράτος-μέλος το οποίο με την οικονομική πολιτική του θέτει σε κίνδυνο την ΟΝΕ.

Επίσης, το Ecofin θα εγκρίνει έκθεση της Κομισιόν για τις αλλαγές στην ελληνική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι οποίες περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης τοποτηρητή ώστε να είναι δυνατός ο απευθείας έλεγχος από την Eurostat.

Νωρίτερα από το Ecofin, στις 11 Φεβρουαρίου, θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο τις οικονομικές εξελίξεις. Στο περιθώριο της Συνόδου, το κύριο θέμα δεν θα είναι άλλο από την ελληνική οικονομία και τις «συστάσεις» για το ΠΣΑ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αυστηρής επιτήρησης, η ελληνική οικονομία θα περνά κάθε τρεις μήνες από κοινοτικά «τεστ». Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 16η Μαρτίου, ακολουθεί η 15η Μαΐου και από εκεί και πέρα κάθε τρεις μήνες αρχής γενομένης τον Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ειδική συζήτηση σε επίπεδο ευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής του ΠΣΑ.