Ανοδικές τάσεις θα επικρατήσουν σήμερα στο ΧΑ σύμφωνα με την Κύκλος

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Xείκτη να διαμορφώνεται στις 2.058,41 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,73%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 147,63 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (+4,91%), της ΕΕΕΚ (+2,99%) και της ΕΘΝΙΚΗΣ (+2,87%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της XΕΗ (-3,13%), της MIG (-2,83%) και του ΟΠΑΠ (-1,85%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 1. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να επικρατήσουν ανοδικές τάσεις.

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Αύξηση 1% στα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών
Τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών στην αμερικανική αγορά αυξήθηκαν 1% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 10,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις, αφού οι αναλυτές περίμεναν ότι οι «αρραβώνες» πώλησης ακινήτων θα σημειώσουν αύξηση 1%. Στον προηγούμενο μήνα είχε εκδηλωθεί αιφνιδιαστική «βουτιά» 16,4% (αναθεωρημένο μέγεθος) στα προσύμφωνα.

ΕΕ: Ενίσχυση 0,1% στον δείκτη τιμών παραγωγού
Άνοδο υψηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος, σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, καθώς ενισχύθηκε 0,1%. ?στόσο παρέμεινε αμετάβλητος στην ΕΕ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008 ο δείκτης για την ευρωζώνη υποχώρησε στο -2,9%, ενώ για το σύνολο της ΕΕ στο -1,7%. Σε ετήσια βάση, η σημαντικότερη υποχώρηση για τον δείκτη καταγράφηκε στη Λετονία (-10,1%), ενώ η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Ελλάδα (4,5%).

Γερμανία: Άνοδος 0,8% στις λιανικές πωλήσεις
Σε ανοδική πορεία, αλλά χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ακολούθησαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Xεκέμβριο, βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν.
Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό τους κατά 1%. Σε σχέση με τον Xεκέμβριο του 2008 οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,5%, χαμηλότερα από ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές, καθώς τοποθετούσαν την υποχώρηση στο 1,1%.

Αυστραλία: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75%
Έκπληξη προκάλεσε στην αγορά η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 3,75%, ενώ όλοι οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα προχωρήσει σε αύξηση. Οι περισσότεροι αναλυτές δήλωναν “απόλυτα βέβαιοι” πως η τράπεζα θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4%, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας είναι η πρώτη που εφάρμοσε σφιχτή νομισματική πολιτική, εν τω μέσω της κρίσης.

Ισπανία: Πάνω από 4 εκατομμύρια άνεργοι
Σχεδόν 125.000 άνθρωποι βγήκαν στην ανεργία τον περασμένο μήνα στην Ισπανία, ωθώντας την επίσημη ανεργία πάνω από τον αριθμό των 4 εκατομμυρίων, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Το υπουργείο απασχόλησης και μεταναστών ανακοίνωσε ότι η ανεργία του Δεκεμβρίου ήταν αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον Xεκέμβριο 2009, ένα μήνα πριν. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο αριθμός ρεκόρ των 4,05 εκατομμύρια Ισπανών ήταν καταγεγραμμένοι ως άνεργοι στη χώρα.

Πειραιώς: Λαμβάνει επιπλέον 120 εκ. από την ΕΤΕπ
Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του με την
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2008. Η ΕΤΕπ χορηγεί επιπλέον 120 εκατ. ευρώ στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα διοχετευθούν σε χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση των θυγατρικών του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στα Βαλκάνια αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας του με την ΕΤΕπ, ύψους 150 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Newsphone: ΑΜΚ στην Ergophone κατά 500.000 ευρώ
Η Newsphone, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής της στην Ολλανδία, ERGOPHONE B.V. κατά 500.000 ευρώ με την καταβολή μετρητών από τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας, προκειμένου η ERGOPHONE B.V. να συμμετέχει σε εταιρείες με αντικείμενο παρεμφερές προς εκείνο της εταιρίας. Μετά την ανωτέρω αύξηση το ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας στη θυγατρική της θα παραμείνει το ίδιο.

ΕΣΥΜΒ: Σε συνομιλίες για στρατηγικό επενδυτή
Η Ευρωσύμβουλοι ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην θυγατρική της ICTV HELLAS, της οποίας κατέχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. ?στόσο, την παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες οι οποίες να μπορούν να ανακοινωθούν.

Verbund:Στόχος το μερίδιο 10% σε εμπορία ρεύματος
Απειλή στην κερδοφορία της XΕΗ αποτελεί η επιθετική πολιτική μάρκετινγκ της Verbund-Energa Hellas, η οποία επιδιώκει να αποκτήσει το 2013 μερίδιο 10% στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Έχοντας διασφαλίσει μέσω της μητρικής Verbund συμβόλαια hedging και εκμεταλλευόμενη τη χαμηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε μια σειρά από πακέτα για τη χαμηλή και την οικιακή τάση, με εκπτώσεις που φθάνουν ως και 20%.

Chartis: Αύξηση 15% στη παραγωγή ασφαλίστρων
Συνολική παραγωγή ασφαλίστρων €66,8 εκ. κατέγραψαν οι εταιρίες της Chartis Greece (πρώην AIG Greece), Chartis Ελλάς Α.Ε. και National Union Fire Insurance Co of Pittsburgh, PA., κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος (που για την Εταιρία έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2009), σημειώνοντας αύξηση 11,2% σε σχέση με το 2008, ενώ, αφαιρουμένων των πολυεθνικών λογαριασμών, το τοπικό ποσοστό αύξησης της παραγωγής κινήθηκε στο 15%.

Διεθνείς Αγορές
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.296,85 μονάδες με άνοδο 1,09%, ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,87%, κλείνοντας στις 2.190,06 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση άνοδο 1,30%, κλείνοντας στις 1.103,32 μονάδες.
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.283,31 μονάδες με άνοδο 0,68%, ο CAC 40 έκλεισε στις 3.812,13 μονάδες με άνοδο 1,33% και ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,98% κλείνοντας στις 5.709,66 μονάδες.