«Εμφύλιος» στην Commercial Value

Εξουσιοδότηση στο Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βασίλη Αυδή να διεκδικήσει από το βασικό μέτοχο τυχόν ποσά που οφείλει στην εταιρία, έδωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Commercial Value

Η κίνηση ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια αντιπερισπασμού απέναντι στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του βασικού μετόχου να απορρίψει με ποσοστό 99,7% την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του κυπριακού ομίλου, προκειμένου να καλύψει την ισόποση αύξηση που έχει ορίσει η Επ.Ε.Ι.Α.. 

Η εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου προς το διευθύνοντα σύμβουλο ενισχύει το  επιχείρημα που διατυπώνουν εργαζόμενοι, στελέχη αλλά και το δίκτυο της εταιρίας για τη σκοπιμότητα νομοθετικής παρέμβασης από την πλευρά του δημοσίου που θα εξαναγκάσει, όπως σημειώνουν στη σχετική ανακοίνωση, «σε επιστροφή των χρηματικών ποσών που έχουν βρεθεί σε λογαριασμούς που βρίσκονται εκτός ελέγχου της εταιρίας». 

Εργαζόμενοι και μέλη του δικτύου πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρίας με στόχο στη συνέχεια τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιτύχουν συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, ζητώντας την τοποθέτηση Επιτρόπου κατά το πρότυπο της τραπεζικής νομοθεσίας

Στη σχετική ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για έκπτωση του υφιστάμενου μετόχου και μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο θα επιδιωχθεί η μεταβίβαση της εταιρίας.

Την ίδια στιγμή η εποπτική αρχή εμφανίζεται διατεθειμένη να εξετάσει το αίτημα που απηύθυνε ο ρωσικός όμιλος Borodino για την εξαγορά της εταιρείας, ζητώντας παράλληλα προθεσμία ενός μήνα για την ολοκλήρωση του due dilligence

Το ενδιαφέρον του ρωσικού ομίλου, που ελέγχει 80 περίπου επιχειρήσεις και έχει παρουσία και στο χρηματοοικονομικό τομέα εκδηλώθηκε επίσημα χθες και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του κυπριακού ομίλου να πουλήσει τις ασφαλιστικές του δραστηριότητες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ενδιαφέρον αφορά και στην Aspis Bank για την οποία, μετά και την αποχώρηση του Apollo Group, εκκρεμεί επίσης η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και το σχετικό αίτημα έχει ήδη αποσταλεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία καλείται με τη σειρά της να  διερευνήσει τη βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, αλλά και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Σε κάθε περίπτωση η στάση του βασικού μετόχου της Advantage Capital Holdings, δημιουργεί ερωτήματα, καθώς παραπέμπει σε μια παρελκυστική τακτική που οδηγεί σε απαξίωση της εταιρίας, ενισχύοντας την άποψη για την ανάγκη μια δραστικής παρέμβασης από την πλευρά του δημοσίου.