Τζέραλντ Τέρνερ: Στόχος ο διπλασιασμός των εργασιών

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε ο κος Τζέραλντ Τέρνερ, Πρόεδρος της Aon Benfield και Aon Hellas, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (Hilton). Κύρια θέματα της συνέντευξης ήταν η συνένωση των Εταιριών της Aon στην Ελλάδα και οι πρόσφατες εξελίξεις στις αντασφαλίσεις της ελληνικής αγοράς. Στο πάνελ των ομιλητών, τον κο Τέρνερ πλαισίωσαν ο κος Δαλιάνης, CEO της Aon Hellas, o κος Κακαβίτσας, Director, Treaty Department και ο κος Αλέξανδρος Τέρνερ, Director, Treaty and Analytics.

Από δημοσιογραφικής πλευράς, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι του ασφαλιστικού τύπου αλλά και των οικονομικών εκδόσεων και μέσων.

Η Συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με μία σύντομη παρουσίαση, από τον κο Τέρνερ, των business units που απαρτίζουν την Aon Corporation παγκοσμίως (Aon Risk Services, Aon Benfield, Aon Consulting), του πρώτου σε μέγεθος διεθνούς μεσίτη ασφαλίσεων, αντασφαλίσεων και συμβούλου παροχών προσωπικού (με 37.000 υπαλλήλους και κύκλο εργασιών το 2008 $7,6 δις). Ακολούθησε  η ανακοίνωση της συνένωσης, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου δυνατότερου οργανισμού, της Aon Greece. Σύμφωνα με τον κο Τέρνερ, η δυναμική του νέου σχήματος στοχεύει στον διπλασιασμό των εργασιών της την επόμενη πενταετία, επενδύοντας σε οργανική ανάπτυξη αλλά και σε επιλεκτικές εξαγορές εταιριών του κλάδου. Ο τομέας που η Aon στην Ελλάδα δεν έχει παρουσία και θα αποκτήσει εντός του 2010 με εξαγορά, είναι το Marine.

Τον κο Τέρνερ διαδέχθηκε ο κος Δαλιάνης, που παρουσίασε την Aon Risk Services διεθνώς καθώς και τις δραστηριότητές της στην ελληνική αγορά. Αναφέρθηκε στους οργανικούς στόχους της για το 2010, όπου μεταξύ άλλων συμπεριέλαβε την προσέγγιση κρατικών φορέων, μεγάλων οργανισμών, επιχειρήσεων και υποδομών, με ειδικά προσαρμοσμένες προτάσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης κινδύνων. Όπως δήλωσε, τα προϊόντα στα οποία θα  εστιάσει η Aon Risk Services στην Ελλάδα το 2010 αφορούν την ασφάλιση για Πειρατεία, Απαγωγή και Λύτρα, Έργα Τέχνης και Συλλογές, Αθλητικές ομάδες και αθλητές, Επαγγελματικά Ταξίδια καθώς και την Ανάκληση Μολυσμένου/ Ελαττωματικού Προϊόντος.

Επίσης πρόσθεσε ότι, οι στόχοι είναι εφικτοί χάρη στη στενή συνεργασία με τα Global Practice Groups (παγκόσμιες κοινότητες της Aon των οποίων τα μέλη της εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους) ώστε τα Best Practices και η διεθνής εμπειρία της Aon να είναι προσβάσιμες από όλους τους πελάτες της, παγκοσμίως. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην έμφαση που θα δώσει η Aon Risk Services σε πρωτοποριακά προϊόντα Διαχείρισης Κινδύνων (Risk Management), Εταιρικών Λειτουργικών Κινδύνων (ERM) και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για περιβαλλοντικά ζητήματα (Environmental Consulting).
Σχολίασε ακόμα ότι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Aon στη Ελλάδα είναι η έμπειρη ομάδα στελεχών που διαθέτει, η διαπραγματευτική της δύναμη, η άμεση πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές αλλά και η στόχευσή της σε καινοτόμα προϊόντα όπως η διαχείριση λειτουργικών κινδύνων.

Επίσης, σχετικά με το Retail Business της Aon, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της υπηρεσίας AONnet. Χαρακτηριστικά είπε ότι: ‘το AONnet είναι ο χώρος της Aon Risk Services για τους συνεργαζόμενους πράκτορες και ασφαλιστικούς συμβούλους. Αναπτύσσουμε ένα δίκτυο ανεξάρτητων συνεργατών σε όλη την Ελλάδα όπου αποτελούμε τον συνδετικό τους κρίκο με τις ασφαλιστικές εταιρίες, παρέχοντας πλήρη υποστήριξη σε όλες τις ασφαλιστικές υπηρεσίες’.

O κος Τέρνερ, αναφερόμενος στην ηγετική θέση της Aon Benfield στην Ελλάδα, τόνισε ότι απασχολεί 35 εργαζόμενους, διαμεσολαβεί για 34 εταιρίες στην Ελλάδα, 18 στην Κύπρο, 5 στα Βαλκάνια και ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία Μεσιτών Αντασφαλίσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τοποθετήσεις αντασφαλίστρων το 2009 €150 εκατ. ενώ η Aon Benfield έρχεται πρώτη στον κόσμο, με τοποθετήσεις αντασφαλίστρων της τάξεως των $25 δις ετησίως. Απασχολεί 4.000 εργαζόμενους και έχει παρουσία σε πάνω από 50 χώρες. Είναι επίσης πρώτη διεθνώς σε σύνολο εσόδων ($ 1.565.500.000) με διαφορά από την δεύτερη ($ 826.000.000 Guy Carpenter & Co., LLC) – Στοιχεία του 2008.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πρόσφατων εξελίξεων στις αντασφαλίσεις, ως κύρια χαρακτηριστικά της τελευταίας περιόδου ανανεώσεων αντασφαλιστικών συμβάσεων, ο κος Κακαβίτσας ανέφερε τον ήπιο χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, τη διαθεσιμότητα αντασφαλιστικών καλύψεων, τη βελτίωση των όρων και μείωση του κόστους της αντασφάλισης, την τάση προτίμησης των ασφαλιστικών εταιρειών σε μη αναλογικές αντασφαλίσεις καθώς και τον συγκρατημένο ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα για τον κλάδο του αυτοκινήτου αναφέρθηκε ότι προβλέπεται άνοδος των αντασφαλίστρων που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω της αύξησης των κατώτατων ορίων στις αποζημιώσεις του αυτοκινήτου τα επόμενα χρόνια.
Ο κος Τέρνερ παρουσίασε την εικόνα εξέλιξης των ελληνικών αντασφαλιστικών συμβάσεων για καταστροφικούς κινδύνους για την 15ετία 1996-2010. Ανέφερε ότι η αντασφαλιστική κάλυψη συμφωνεί με την τιμή υπόδειξης των τριών από τα τέσσερα καθιερωμένα μοντέλα προσομοίωσης (RMS, EQE, AIR, IF ELEMENTS).

Σε εκτεταμένη αναφορά που έκανε ο κος Αλέξανδρος Τέρνερ στον κλάδο των Analytics της Aon Benfield, αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό μοντέλο προσομοίωσης για καταστροφικά γεγονότα (Catastrophe Modeling) που έχει αναπτυχθεί από την Aon Benfield και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Επίσης είπε ότι, από τον Νοέμβριο του 2008 η Aon μετά την εξαγορά της Benfield χρησιμοποιεί το ReMetrica, ένα υπολογιστικό εργαλείο για αναλύσεις ρίσκου – κεφαλαίου, αποδεκτό από τις ελεγκτικές αρχές αρκετών κρατών, μεταξύ άλλων της Βρετανίας, Γερμανίας και Ελβετίας. Χρησιμοποιείται δε από 140 εταιρίες ανά τον κόσμο. Ακόμα, το ReMetrica αποτελεί τη βάση του S2Metrica ενός λογισμικού που στόχο έχει να βοηθήσει τους πελάτες – συνεργάτες της Aon Benfield στην λήψη αποφάσεων για την εναρμόνισή τους με τις οδηγίες του Solvency II.

Ακόμα τόνισε ότι, η Aon Benfield είναι η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως η οποία έχει αναπτύξει ελληνικό μοντέλο σεισμού και σύντομα πρόκειται να αναπτύξει και αντίστοιχο Κυπριακό.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αντασφαλιστική αγορά, ο κύριος Τέρνερ ανέφερε πως ο αντασφαλιστικός κλάδος αντιμετώπισε σχετικά ανώδυνα την κρίση δεδομένου ότι τα χρήματα που χάθηκαν το 2008 αναπληρώθηκαν την επόμενη χρονιά.

Ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι οποίες και απαντήθηκαν από το πάνελ των ομιλητών.
Μεταξύ άλλων, ο κος Τέρνερ ρωτήθηκε για την τάση των αντασφαλίστρων στον κλάδο του αυτοκινήτου. Δήλωσε ότι, αναμένεται αύξηση του κόστους αντασφάλισης λόγω της εφαρμογής των νέων κατώτατων υποχρεωτικών ορίων Αστικής Ευθύνης.
Τέλος, τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε γεύμα όπου παρευρέθηκαν στελέχη της Aon Hellas και Aon Benfield.