Κυρίαρχη θέση στην αγορά για την AON

Στόχος της εταιρίας είναι να διπλασιάσει τα μεγέθη της σε ορίζοντα 5ετίας, κάτι που θα επιτευχθεί με οργανική ανάπτυξη και προσπάθειες εξαγορών. 

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Τζέραλντ Τέρνερ σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της συνένωσης της AON Hellas και AON Benfield, η  ΑΟΝ αποτελεί τον μεγαλύτερο διεθνώς μεσίτη ασφαλίσεων, αντασφαλίσεων και σύμβουλο παροχών προσωπικού.

Διαθέτει 37.000 υπαλλήλους, 500 γραφεία παγκοσμίως, δραστηριοποιείται σε 120 χώρες και ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 7,6 δισ. δολάρια.

Στα πλαίσια της AON Greece, θα εντάσσονται η AON Benfield και η AON Risk Services που θα περιλαμβάνει το ναυτιλιακό τομέα (Marine) και την AON Consulting.

Στρατηγικό στόχο και μεγάλη προτεραιότητα της νέας εταιρίας αποτελεί η ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα.

Ο κ. Τέρνερ επεσήμανε, ότι το αντασφαλιστικό κόστος μειώθηκε κατά 12,5% τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά τους καταστροφικούς κινδύνους (σεισμός) στην Ελλάδα. 

Στον κλάδο αυτοκινήτου, μετά και τις τελευταίες αλλαγές στα κεφάλαια κάλυψης, το πραγματικό αντασφαλιστικό κόστος θα φανεί σε 2-3 χρόνια. Αναμένεται πάντως, ότι με τα νέα όρια, το αντασφαλιστικό κόστος να αυξηθεί στο μέλλον. 

Στον κλάδο Πυρός, τα αντασφάλιστρα αυξήθηκαν, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί όμως ως συγκυριακό εξαιτίας κάποιων σημαντικών συμβάντων σε επίπεδο επιχειρηματικών κινδύνων.

Ο επικεφαλής της AON Risk Services κ. Γιώργος Δαλιάνης, αναφέρθηκε στην κυρίαρχη θέση που κατέχει παγκοσμίως η εταιρία στο χώρο της μεσιτείας ασφαλίσεων. Στους στόχους οργανικής ανάπτυξης για το 2010 περιλαμβάνονται:

Συνεργασίες στρατηγικής προτεραιότητας: Ανάπτυξη και υποστήριξη προτάσεων σε κρατικούς φορείς, μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, υποδομές

Προϊοντική δράση: Πειρατεία, απαγωγή και λύτρα, ανάκληση μολυσμένου ελαττωματικού προϊόντος (CPI), έργα τέχνης και συλλογές, αθλητικές ομάδες, ταξίδια

-Συμβουλευτική δράση, όπου μεταξύ άλλων η εταιρία είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κρατική απόφαση σχετικά με τη δράση των επιχειρήσεων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος

Στο χώρο του retail, η εταιρία διαθέτει το AON Net που παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες και υποστήριξη στους συνεργαζόμενους πράκτορες ή ασφαλιστικούς συμβούλους.

Όσον αφορά την AON Benfield, πρόκειται με διαφορά, για τη μεγαλύτερη εταιρία μεσιτών αντασφαλίσεων παγκοσμίως με κυρίαρχη θέση και στην ελληνική αγορά, όπου τα αντασφάλιστρα το 2009 ανήλθαν σε 150 εκατ. ευρώ.

Ο υπεύθυνος του τμήματος των διαπραγματεύσεων με της ασφαλιστικές εταιρίες (treaty department) κ. Γιάννης Κακαβίτσας, τόνισε ότι η αντασφαλιστική αγορά δεν έχει περάσει την κρίση όπως συνέβη με άλλους χρηματοοικονομικούς κλάδους. Είναι ενδεικτικό, ότι τα κεφάλαια που χάθηκαν το 2008, ανακτήθηκαν μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2008.

Οι φετινές διαπραγματεύσεις όπως ανέφερε ο ίδιος, ήταν ήπιες με τις ασφαλιστικές εταιρίες σε αντίθεση με το παρελθόν. Σε αυτό συνέβαλε η επάρκεια κεφαλαίων στην αντασφαλιστική αγορά είτε από νέα κεφαάλαα, είτε από κερδοφόρα αποτελέσματα των αντασφαλιστών από προηγούμενα έτη.

Σε ότι αφορά τους καταστροφικούς κινδύνους, ο κ. Τζέραλντ Τέρνερ, ανέφερε, ότι το βασικό αντασφαλιστικό κόστος αφορά τους σεισμούς. 

Επεσήμανε δε, την διαχρονική μείωση των αναλογικών συμβάσεων για την κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα, με αύξηση από την άλλη πλευρά της ιδίας κράτησης. 

Οι αναλογικές συμβάσεις, ενώ αποτελούσαν ποσοστό 12% επί των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων το 1996, διαμορφώθηκαν σήμερα σε 3,8%..

Ο κ. Αλέξανδρος Τέρνερ από την πλευρά του επεσήμανε ότι η εταιρία αντασφαλίζει το 85% – 90% του συνολικού κινδύνου για σεισμό στην Ελλάδα.
 
Παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα σύμφωνα με τέσσερα διαφορετικά μοντέλα προσημείωσης για τη μέγιστη πιθανή ζημιά στην Ελληνική αγορά που μπορεί να προκύψει σε ότι αφορά τους καταστροφικούς κινδύνους.