Attradius: Οι εταιρίες προτιμούν outsourcing της Είσπραξης των Απαιτήσεων

Στην πρόσφατη έρευνά του «Global Collections Review» που περιελάμβανε πάνω από 3.500 εταιρίες σε τέσσερις ηπείρους, ο εξειδικευμένος στην Ασφάλιση των Πιστώσεων και στην Είσπραξη Απαιτήσεων όμιλος Atradius κατέγραψε τους παράγοντες που επηρεάζουν τις Business to Business υπηρεσίες είσπραξης απαιτήσεων

Η έρευνα εξετάζει επίσης το αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην χρήση των υπηρεσιών αυτών και εστιάζει στα κριτήρια των επιχειρήσεων προκειμένου να επιλέξουν εισπρακτική εταιρία  καθώς και τους παράγοντες που τις αποθαρρύνουν από το να συνεργαστούν μαζί τους.

Η έρευνα «Global Collections Review» έδειξε ότι ελέω της οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τη συνεργασία τους με εισπρακτικές εταιρίες προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητα τους. 

Από όλες τις χώρες που κάλυψε η έρευνα, το Βέλγιο και η Ολλανδία ξεχωρίζουν, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στο outsourcing της είσπραξης των απαιτήσεων (44% και 43% αντίστοιχα).

Από τα οκτώ διαφορετικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή εισπρακτικής εταιρίας, οι επιχειρήσεις σε όλες τις χώρες κατέταξαν πρώτο το ποσοστό αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών υπηρεσιών ακολουθουμένου απ το κόστος, την εξειδίκευση στο αντικείμενο, τη γνώση της τοπικής αγοράς και την εύκολη πρόσβαση σε επικαιροποιημένα στοιχεία.

 Ο κ. Raymond van der Loos , Managing Director της Atradius Collections σχολίασε: «Αυτή η έρευνα μας δίνει μια πολύτιμη εικόνα του τρόπου που προσεγγίζουν οι επιχειρήσεις το ζήτημα της είσπραξης των απαιτήσεων. 

Παρά τις αναμενόμενες ομοιότητες, όπως ο τρόπος με τον οποίο οι επιχειρήσεις αξιολογούν τα ποσοστά επιτυχίας των εταιριών είσπραξης απαιτήσεων ή την κατοχή γνώσεων για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η αγορά τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα αποκάλυψε πολλές γεωγραφικές καθώς και πολιτιστικές διαφοροποιήσεις. 

Η κατανόηση και η προσεκτική αξιολόγηση αυτών καθώς και η ενδελεχής γνώση των τοπικών νομικών συστημάτων και πρακτικών, δίνει τη δυνατότητα στην Atradius Collections στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, να παρέχει tailor made υπηρεσίες είσπραξης απαιτήσεων.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας αποτέλεσε η διαφοροποίηση μεταξύ των ερωτηθέντων στην σημασία που αποδίδουν στη σχέση τους με τον οφειλέτη ως κριτήριο συνεργασίας με μια εταιρία είσπραξης απαιτήσεων. Το 47% των Γερμανών ερωτηθέντων απάντησε ότι ήταν «δεν είναι καθόλου σημαντική» ενώ το 53% των Γάλλων τη θεώρησε «ιδιαιτέρως σημαντική».

Ένα άλλο στοιχείο που πρόεκυψε ήταν ότι οι όποιες λοιπές υπηρεσίες προσφέρονται από τις εταιρίες είσπραξης απαιτήσεων θεωρήθηκαν από όλους τους ερωτηθέντες ελάσσονος σημασίας όσον αφορά στην επιλογή της εισπρακτικής εταιρίας.

 Από τα αίτια μη σύναψης συνεργασίας με μια εισπρακτική εταιρία, το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων επέλεξε την «έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την επιτυχία της υπηρεσίας». 

Με την παρατήρηση αυτή ταυτίστηκε η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα και μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το outsourcing της είσπραξης των απαιτήσεων επιλέγεται όταν οι αντίστοιχες εταιρίες θεωρούνται ικανές να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η έρευνα «Global Collections Review» διεξήχθη μεταξύ 3.538 επιχειρήσεων σε 20 χώρες: την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μεξικό και τις Η.Π.Α.

Η πλήρης έρευνα «Global Collections Review» είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα μας www.atradiuscollections.com

 Σχετικά με την Atradius Collections:

H Atradius Collections, είναι μια επιχειρησιακή μονάδα του Ομίλου Atradius η οποία παρέχει αποτελεσματικές, γρήγορες και ευέλικτες υπηρεσίες είσπραξης εμπορικών απαιτήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

Με προσωπικό άνω των 400 ατόμων σε 18 γραφεία και με ένα εκτενές δίκτυο δικηγόρων και εξειδικευμένων στις πρακτικές αφερεγγυότητας στελεχών, η Atradius Collections εξυπηρετεί πάνω από 12.000 πελάτες και διαχειρίζεται κατά μέσο όρο 100.000 περιπτώσεις είσπραξης απαιτήσεων ετησίως. 

Με πάνω από 80 έτη εμπειρίας στο διεθνές credit management η Atradius Collections τοποθετείται στην ηγετική θέση των B2B υπηρεσιών είσπραξης απαιτήσεων.