Οι τράπεζες οδηγούν ανοδικά τη Σοφοκλέους

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με το Γενικό Vείκτη να διαμορφώνεται στις 2.090,94 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,81%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 237,77 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της MIG (+11,49%), της ATE (+8,59%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+6,56%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 4 προς 1. Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να επικρατήσουν ανοδικές τάσεις.

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Πτώση 16,7% στις μεταπωλήσεις κατοικιών
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών εμφάνισαν αναπάντεχα μεγάλη πτώση τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Μειώθηκαν 16,7% στα 5,45 εκατομμύρια σπίτια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το αρμόδιο αμερικανικό υπουργείο. Η πτώση αποδόθηκε στην λήξη των φορολογικών κινήτρων για αγορά πρώτης κατοικίας, που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών θα εμφανίζουν μείωση της τάξης του 8,3% στα 6 εκατομμύρια σπίτια.

EBRD: Αναβάθμιση προβλέψεων για αν. Ευρώπη
Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την πορεία των οικονομιών ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η EBRD αναμένει, πλέον, ότι οι 28 οικονομίες της περιοχής που «παρακολουθεί» θα σημειώσουν μέση ανάπτυξη 3,3% για το 2010, από 2,5% που προέβλεπε σε έκθεσή της τον Οκτώβριο του 2009. Η αναβάθμιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομίες Πολωνίας, Τουρκίας και Καζακστάν εμφανίζουν καλύτερη πορεία, χάρη και στην ανάκαμψη στις τιμές εμπορευμάτων.

Κίνα: Επένδυση 700 εκατ. δολ. στον Μαυρίκιο
Η Κίνα, μέσω της κρατικής προώθησης ξένων επενδύσεων, «προκαλεί» την Ινδία μέσα στην παραδοσιακή «αυλή» της. Η Κίνα πραγματοποιεί επένδυση ύψους 700 εκατ. δολ. για την δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης στη νήσο του Μαυρικίου στον Ινδικό Ωκεανό, με την οποία το Πεκίνο θα εξυπηρετήσει την επέκταση στην Αφρική. Ο υπουργός Οικονομικών του Μαυρικίου δήλωσε ότι η Κίνα προωθεί τους στόχους της στην Αφρική «πάρα πολύ επιθετικά», κάνοντας μια σειρά στρατηγικές επενδύσεις στη νήσο. Η κινεζική προσέγγιση, πολύ επιθετική και με την κρατική υποστήριξη, έρχεται σε αντίθεση με την ινδική προσέγγιση, που έχει μικρό έρεισμα στο κράτος.

Ιαπωνία: Υποβάθμιση από S&P
Σε υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ιαπωνικής οικονομίας σε «αρνητικό» από “σταθερό” προχώρησε η Standard & Poor’s σε έκθεσή της, λόγω της έλλειψης ευέλικτης νομισματικής πολιτικής στη χώρα.

Ουγγαρία: Μείωση επιτοκίων στο 6%
Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,0%. Η απόφαση ήταν ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες της αγοράς. Το επιτόκιο του εθνικού νομίσματος διαμορφώνεται έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο 2006. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζες ελήφθη μετά από «ζύγισμα» της αποδυνάμωσης του νομίσματος με τις επιπτώσεις της χειρότερης ύφεσης 18 χρόνων στην χώρα. Το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το ουγγρικό φιορίνι μετά την απόφαση, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε 0,1%.

Moody’s: 5 αναδυόμενες της Ευρώπης προς αναβάθμιση
Η Moody’s Investors Service ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να αναβαθμίσει τις πιστοληπτικές προοπτικές πέντε αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης έως τον Ιούλιο, καθώς οι χώρες ανακάμπτουν από την ύφεση και τα τραπεζικά τους συστήματος σταθεροποιούνται. Σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του οίκου αξιολόγησης από το Λονδίνο, η Moody’s είναι πιθανόν να αναθεωρήσει σε «σταθερό» από «αρνητικό» το outlook για τις Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Μαυροβούνιο.

Intracom: Σύμβαση με το ΙΚΑ, ύψους 8,55 εκατ. ευρώ
Η Intracom IT Services υπέγραψε σύμβαση με το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την υλοποίηση του έργου, που αφορά στην υποστήριξη της λειτουργίας του ΟΠΣ ΙΚΑ, συνολικού προϋπολογισμού 8.549.912 ευρώ. Για το έργο αυτό, προκηρύχθηκε ανοικτός διεθνής διαγωνισμός τον Ιούλιο του 2009, ενώ έχει διάρκεια 30 μηνών με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 10 μηνών. Το αντικείμενο του έργου είναι η παροχή συμφωνημένου επιπέδου υπηρεσιών υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας του ΟΠΣ – ΙΚΑ και του Vιαδικτυακού Τόπου σε ότι αφορά στον εξοπλισμό, το λογισμικό εφαρμογών και το γραφείο άμεσης βοήθειας (help desk).

Creta Farm: Συγχώνευση θυγατρικών
Η Creta Farm ανακοίνωσε τη συγχώνευση των θυγατρικών εταιριών “ΤΕΤΟ-ΦΑΡΜΑ Α.Ε.” και “ΦΑΡΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.” με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Με την σχεδιαζόμενη συγχώνευση, ο Όμιλος της Creta Farm υλοποιεί ένα μεσομακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης και εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα δράσει θετικά στην ανάπτυξη του Ομίλου. Σημειώνεται, ότι η συγχώνευση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Δίας Ιχθ/γειες: Απόφαση συγχώνευσης θυγατρικών
Την συγχώνευση των θυγατρικών εταιριών Πέλαγος Ιχθ/γειες, Ιππόκαμπος Ιχθ/γειες,
Ιχθυοτροφικό Κέντρο Πόρου και Frutti Di Mare, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Vίας Ιχθ/γειες. Dς ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίσθηκε η 31/12/2009. Με δεδομένο ότι η Vίας Ιχθ/γειες κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των ανωτέρω θυγατρικών εταιρειών δεν προκαλείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και επομένως δεν υπάρχει σχέση ανταλλαγής μεταξύ των μετόχων.

Ιατρικό Αθηνών: Συμφωνία με την Alico
Η Alico και ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, υπέγραψαν συμφωνία για την εξυπηρέτηση των
ασφαλισμένων στις Νοσηλευτικές μονάδες του Ομίλου στο Ψυχικό, το Π. Φάληρο, το Περιστέρι και το Vιαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Με την συμφωνία αυτή θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι της Alico με Ατομικά και Ομαδικά ασφαλιστήρια Συμβόλαια Νοσοκομειακής περίθαλψης.

ICAP Group: Αύξηση 16,4% στα EBITDA στο 2009
Αύξηση 14,3% στα έσοδα και 16,4% στα EBITDA παρουσίασε η εταιρία ICAP Group στη χρήση του 2009. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 56 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη EBITDA σε 9 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μέσα στο 2009 η ICAP Group, δημιούργησε μια κοινή βάση για τις 4 χώρες που δραστηριοποιείται, ενώ με την ολοκλήρωση του έτους τριπλασίασε τα μεγέθη της, μέσα σε μόλις 3 χρόνια.

Διεθνείς Αγορές
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.196,86 μονάδες με άνοδο 0,23%, ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,25%, κλείνοντας στις 2.210,80 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 1,68%, κλείνοντας στις 1.096,78 μονάδες.
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.260,31 μονάδες με πτώση 0,80%, ο CAC 40 έκλεισε στις 3.781,85 μονάδες με πτώση 1,02% και ο DAX κατέγραψε πτώση 1,12% κλείνοντας στις 5.631,37 μονάδες.