Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Munich Re: Στα 80 δισ. δολ. οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το 2018 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 160 δις δολ. ανήλθε ο «λογαριασμός» των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές του 2018,  εκ των οποίων τα 80 δις. δολ. αφορούν ασφαλισμένες ζημίες, εκτιμά η Munich Re. Οι εκτιμήσεις του γερμανικού αντασφαλιστικού κολοσσού σχεδόν συμπίπτουν με αυτές της ελβετικής Swiss Re, που υπολόγισε πρόσφατα τις συνολικές οικονομικές ζημίες από φυσικές καταστροφές πέρυσι στα 155 δις. δολ. και τις ασφαλισμένες ζημίες στα 79 δις. δολ.

Σύμφωνα με τη Munich Re, οι ασφαλισμένες ζημίες είναι σημαντικά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (των τελευταίων 30 ετών) που κυμαίνεται στα 41 δις. δολ., αλλά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το 2017, όπου διαμορφώθηκαν στο ύψος-ρεκόρ των 140 δις. δολ.

Κι ενώ  οι ζημίες του 2017 προήλθαν κατά κύριο λόγο από τυφώνες, οι ζημίες του 2018 ήταν αποτέλεσμα ενός «μείγματος» φυσικών καταστροφών σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το πιο δαπανηρό γεγονός ήταν οι δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια που οδήγησαν σε  ασφαλισμένες ζημίες 12,5 δις. δολ. και σε συνολικές οικονομικές ζημίες 16,6 δις. δολ.  

Όπως εκτιμά το μέλος του ΔΣ της Munich Re Torsten Jeworrek, η αυξημένη συχνότητα των δασικών πυρκαγιών συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. «Με δεδομένη την αυξημένη συχνότητα ασυνήθιστων καταστροφικών γεγονότων και την πιθανή συσχέτιση μεταξύ τους, οι ασφαλιστικές πρέπει να αναλογιστούν αν τα γεγονότα του 2018 ήταν ήδη στο ραντάρ τους ή εάν πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων και underwriting”, πρόσθεσε.  

Ενώ μόνο το 20% των ζημιών του 2018 προήλθε από τυφώνες, το ποσό ήταν και πάλι πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αφού οι ζημίες ανήλθαν στα 56 δις. δολ., εκ των οποίων οι  μισές ασφαλισμένες. Οι πιο καταστροφικοί τυφώνες στις ΗΠΑ ήταν ο «Michael” και η “Florence”, που προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες 10 και 5 δις. δολ. αντίστοιχα, ενώ στην Ιαπωνία τα σκήπτρα ανήκουν στον τυφώνα “Jebi” που προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 9 δις. δολ.  Δυο σεισμοί στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου προκάλεσαν πρόσθετες ασφαλισμένες 2 δις. δολ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*