Πτώση της αγοράς προβλέπει για σήμερα η Κύκλος

Πτωτικές τάσεις αναμένει  για τη σημερινή συνεδρίαση η Κύκλος Χρηματιστηριακή.
Ανοδικές τάσεις επικράτησαν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.033,76 μονάδες καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,99%. 

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 221,16 εκατ. ευρώ. Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ (+4,53%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,21%) και της MIG (+4,19%), ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (-2,97%), της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (-1,74%) και του ΟΤΕ (-1,73%). Το ισοζύγιο ανοδικών προς πτωτικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε 1 προς 1

Διεθνή Οικονομικά Νέα
ΗΠΑ: Υψηλοί στόχοι για την αιολική ενέργεια
Στόχος των ΗΠΑ είναι η αιολική ενέργεια να καλύψει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις ανατολικές ΗΠΑ έως το 2024, αλλά θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις 90 δισ. δολ. για να επιτευχθεί, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Σημειώνεται ωστόσο ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε 29% στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2009 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Γαλλία: Ανάκαμψη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης
Υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο δείκτης άγγιξε το επίπεδο των 92 μονάδων, από 88 μονάδες (βάση της αναθεώρησης από τη στατιστική υπηρεσία INSEE), τον Δεκέμβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών ότι θα φθάσει στις 90 μονάδες.

Ρωσία: Αναβάθμιση προοπτικών από την Fitch
Σε αναβάθμιση των προοπτικών της ρωσικής οικονομίας σε «σταθερές» από «αρνητικές» προχώρησε η Fitch, επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, την αξιολόγηση «BBB». Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάκαμψη στις τιμές πετρελαίου, η βελτίωση στις κεφαλαιακές ροές στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα, η πτώση του πληθωρισμού, ο περιορισμός των κινδύνων στον τραπεζικό κλάδο και η υποχώρηση στο έλλειμμα προϋπολογισμού για το 2009, αποτελούν τους λόγους για την αναβάθμιση.

Ευρώπη: Καλή υποδοχή στο σχέδιο Obama
Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία πρόσφεραν την υποστήριξή τους στο σχέδιο «σκούπα» του Barack Obama για τις αμερικανικές τράπεζες, που αιφνιδίασε τις αγορές και είναι πιθανό να «ξαναγράψει» τους κανόνες της παγκόσμιας τραπεζικής τάξης πραγμάτων. Πάντως, καθώς κάθε μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες έχει τα δικά της σχέδια για την τραπεζική επόπτευση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεσμεύθηκαν να ακολουθήσουν το δραστικό παράδειγμα του Αμερικανού προέδρου, που επιχειρεί να περιορίσει το μέγεθος και την επιρροή των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών.

Τράπεζες: Στα $13 δισ. το κόστος λόγω Obama
Περί τα 13 δισ. δολάρια θα «αφαιρέσουν» από τον κύκλο εργασιών κορυφαίων τραπεζών οι προτάσεις του κ. B.Obama για περιορισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων τους, σύμφωνα με την JP Morgan Chase. Όπως τονίζει ο αναλυτής της τράπεζας κ. Kian Abouhossein, οι προτάσεις Obama θα πλήξουν κορυφαίους ομίλους όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Credit Suisse, UBS και Deutsche Bank. Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται ότι θα δεχτεί η Goldman Sachs, καθώς κατά τον κ. Abouhossein θα σημειωθεί υποχώρηση των κερδών της κατά 4,57 δισ. δολάρια το 2011, ενώ 1,92 δισ. δολάρια θα είναι το κόστος για τη UBS.

ΟΠΑΠ: Τεράστια ανάθεση στην Ιντραλοτ
Με καθυστέρηση περίπου τριών ετών αποκαλύπτεται τώρα το μέγεθος της μεγαλύτερης ανάθεσης που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για την ανάθεση από τον ΟΠΑΠ, μια εισηγμένη εταιρεία υπό τον έλεγχο του δημοσίου, του προγράμματος μηχανογραφικού εξοπλισμού του στην Intralot, που έγινε το 2007 και αγγίζει το μέγεθος των 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συμφωνία ΟΠΑΠ – Intralot ήταν τριετούς διάρκειας και περιέχει μια ρήτρα ανανέωσης της εν λόγω συμφωνίας για ένα επιπλέον έτος όταν αυτή λήξει.

Alpha Bank: Ικανοποιητικές αποδόσεις Α/Κ το 2009
Η Alpha Bank γνωστοποιεί ότι το 2009, τα 24 αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται η ALPHA ASSET MANAGEMENT Α.Ε.U.Α.Κ. επέτυχαν θετικές επιδόσεις, ενώ περισσότερα από τα μισά είχαν αποδόσεις άνω του 15%. Παράλληλα θέλοντας να ενισχύσει τη δυναμική παρουσία της στην ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, ενέταξε πρόσφατα στα προϊόντα της, τρεις νέες επενδυτικές επιλογές ALPHA Αμοιβαίων Κεφαλαίων που προσφέρουν πρόσβαση σε αναδυόμενες αγορές και σε κλάδους, όπως τα εμπορεύματα και η ενέργεια.

Shelman: Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης με Alfa Wood
Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης της Shelman με την Alfa Wood, καθώς προς το παρόν
προτεραιότητα της διοίκησης είναι η εξυγίανση της εταιρείας, σημειώνει με ανακοίνωσή της η Shelman. Επίσης, δεν προγραμματίζεται η διακοπή κάποιας από τις ασκούμενες δραστηριότητες της ΣΕΛΜΑΝ ή η ανάπτυξη κάποιας νέας. Τυχόν μεταβολές θα αφορούν, προς το παρόν, αναδιοργάνωση και εξορθολογισμό των υφισταμένων δραστηριοτήτων. Τέλος, προγραμματίζονται νέες επενδύσεις για τη βελτίωση των logistics και της τυποποίησης των προϊόντων.

Betanet: Απόφαση πτώχευσης
Την πτώχευση της εισηγμένης εταιρίας Betanet αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά την έγκριση σχετικής αίτησης από εργαζομένους της, με το αιτιολογικό ότι η Betanet έχει σταματήσει τις πληρωμές της από τον Ιούνιο του 2008, όταν και έπαυε να καταβάλλει τους μισθούς τους μετά των υπερωριών, αδειών και επιδομάτων. Έκπληξη, πάντως, προκαλεί το πώς η Betanet έπαυσε τις πληρωμές της από τον Ιούνιο του 2008, όταν στο τέλος του 2007 είχε αντλήσει €10 εκατ. από τους μετόχους της, μέσα από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Διεθνείς Αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στα
χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.172,98 μονάδες με πτώση 2,09%, ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 2,67%, κλείνοντας στις 2.205,29 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,09%, κλείνοντας στις 1.115,49 μονάδες. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.302,99 μονάδες με πτώση 0,60%, ο CAC 40 έκλεισε στις 3.820,78 μονάδες με πτώση 1,07% και ο DAX κατέγραψε πτώση 0,90% κλείνοντας στις 5.695,32 μονάδες.