FSA: Εφιστά την προσοχή για σωστή διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων

Η FSA έχει αποστείλει επιστολή προς τους Διευθύνοντες Συμβούλους των μεγάλων ασφαλιστικών πρακτορείων εφιστώντας την προσοχή στις ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής για το χειρισμό και τη διαχείριση των χρημάτων- περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιστολής που είχε αποστείλει η Εποπτική αρχή τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία εξηγούσε τις υποχρεώσεις που είχαν οι επιχειρήσεις για την προστασία των χρημάτων των πελατών και των περιουσιακών στοιχείων και καθόριζε την πρόθεση της FSA για τη διεξαγωγή περαιτέρω ελέγχων κατά τη διάρκεια του 2009. 

Σε ελέγχους που πραγματοποίησε η FSA διαπίστωσε αρκετές παραλείψεις και παρατυπίες. Ως αποτέλεσμα, η FSA ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση να αποστείλει τόσο επιστολή όσο και συνοδευτική έκθεση -στους Διευθύνοντες Συμβούλους- η οποία περιέχει λεπτομερώς τα πορίσματα των ελέγχων αλλά και τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν. 

Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι στα ευρήματα των ελέγχων περιλαμβάνονται πλημμελής ικανότητα διοίκησης, ασαφείς ρυθμίσεις για το διαχωρισμό και τη διαφοροποίηση των χρημάτων των πελατών και ελλιπή ή ανακριβή βιβλία, λογαριασμοί και συμφωνίες. 

Η FSA έχει ήδη λάβει μέτρα κατά ενός αριθμού επιχειρήσεων που ανακαλύφθηκαν παρατυπίες, ενώ σε δύο περιπτώσεις, η εποπτική αρχή επέβαλλε τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των εταιριών.  

Η κα. Sally Dewar, Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος διαχείρισης κινδύνων σε δηλώσεις της ανέφερε ότι «οι κανόνες όσον αφορά το ενεργητικό των πελατών αποτελούν κλειδί για την προστασία των καταναλωτών. 

Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν εξασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν την κατάλληλη προστασία. Έχουμε επισημάνει τις ανησυχίες μας στις επιχειρήσεις και θα εντείνουμε τους ελέγχους και το τρέχον έτος». 

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης παραδείγματα για το πώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες FSA σε σχέση με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της. 

Κατά τη διάρκεια του έτους, η FSA ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους ελέγχους της στις επιχειρήσεις προκειμένου να αξιολογήσει πόσο καλά αυτές τηρούνται.