Η Οικονομική ευρωστία των βρετανικών επιχειρήσεων βελτιώνεται

Η οικονομική ευρωστία των βρετανικών επιχειρήσεων σημειώσε σημαντική βελτίωση το 2009, ενώ ο ετήσιος ρυθμός ττων εταιριών που πτώχευσαν αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το 2008, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Experian

Στο τελευταίον δείκτη αφερεγγυότητας, η εταιρία διαπίστωσε ότι η μέση οικονομική δυναμική για τις επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία βελτιώθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια του 2009 και αυξήθηκε από 79,46 τον Ιανουάριο του 2009 στο 81,37 το Δεκέμβριο του 2009. 

Σύμφωνα με την Experian, αυτό είναι αποτέλεσμα της συνολικής βελτίωσης του χρόνου που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. 

Στην έρευνα της η Experian αναφέρει ότι παρά την κορύφωσή των πτωχεύσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, η απότομη πτώση του αριθμού των πτωχεύσεων  κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, συνέβαλε στην άμβλυνση του τελικού αριθμού των πτωχεύσεων κατά το 2009. 

Στο σύνολό τους οι πτωχεύσεις εταιριών αυξήθηκαν μόνο κατά 12% κατά τη διάρκεια του 2009, σε σύγκριση με το 29,3% αύξηση κατά το 2008, ανεβάζοντας τον ετήσιο ρυθμό αφερεγγυότητας για το 2009, σε 1,25%. 

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, το ποσοστό των περιπτώσεων αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων ήταν 0,11%, χαμηλότερο από το 0,12% που καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2008. 

Ο κ. Rolf Hickmann, διευθύνων σύμβουλος του pH, θυγατρική της Experian σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «το 2009, οι επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία κατάφεραν να αναρριχηθεί ξανά σε καλύτερη θέση από οικονομική άποψης. Πέρυσι, έγινε σαφές ότι οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να αποφύγουν την πτώχευση ήταν ή πολύ μικρές εταιρίες ή πολύ μεγάλες.  

Τα υψηλότερα ποσοστά πτώχευσης το 2009 ήταν από τις εταιρίες που κατατάσσονται στον ενδιάμεσο.  Πολύ περισσότερες επιχειρήσεις λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον κίνδυνο μη καταβολής χρημάτων από τους πελάτες τους. 

Με αυτό κατά νου, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να είναι προσεχτικές όσον αφορά τόσο τους νέους αλλά και τους ήδη υπάρχοντες πελάτες, αλλά επίσης να διασφαλίσουν την ομαλή χρηματοδότηση και ρευστότητα της ίδιας της εταιρίας.

Σημεία κλειδιά  για το 2009 περιλαμβάνουν: 

• Η Βορειοανατολική Βρετανία είχε τα υψηλότερα επίπεδα των πτωχεύσεων τη διάρκεια του έτους

• Η Σκωτία διατήρησε το χαμηλότερο ποσοστό των πτωχεύσεων το 2009

• Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν η περιοχή που παρουσίασε τελικά τη μεγαλύτερη βελτίωση

• Οι μικρότερες από τις επιχειρήσεις – εκείνες με 1 έως 2 εργαζόμενοι (0,75%)  είχαν το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των πτωχεύσεων, ακολουθούμενες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις – εκείνες με 501 ή περισσότερους υπαλλήλους (1,64%).