Στην εφαρμογή του Προγρ. Σταθερότητας στρέφουν το βλέμμα οι Βρυξέλλες

Ικανοποιημένος εμφανίζεται στο τέλος των διήμερων κρίσιμων εξετάσεων στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ.  Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι οι βασικοί άξονες του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας έγιναν αποδεκτοί, ενώ και σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, η ανακοίνωση του Ecofin για τα βήματα που γίνονται είναι θετική.

Πλέον Βρυξέλλες και αγορές στρέφουν την προσοχή τους στην εφαρμογή του ΠΣΑ, θέτοντας μάλιστα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στην Ελλάδα για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει εφαρμόσει, αν και επί της ουσίας προεξοφλούν ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την υλοποίησή του.

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι για την Ελλάδα το Ecofin Φεβρουαρίου, αφού σε αυτό θα επικυρωθούν τα εξής τρία σημαντικά θέματα:

-Η απόφαση για την υπαγωγή σε σκληρότερη επιτήρηση (δηλ στο άρθρο 104, παρ.9)

 -Η άποψη του Συμβουλίου επί του νέου ΠΣΑ και των μέτρων που χρειάζονται για τη διόρθωση του ελλείμματος

 -Ένα πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει 14 τομείς αναφορικά με την ΕΣΥΕ, στους οποίους χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα έχει ένα τετράμηνο -έως τον Ιούνιο- για να απαντήσει με λεπτομερή τρόπο πώς θα ανταποκριθεί στις παραπάνω συστάσεις των Βρυξελλών. Στο διάστημα αυτό θα ελέγχεται σχολιαστικά ανά μήνα. Από τον Ιούνιο οι έλεγχοι θα είναι τριμηνιαίοι.

Οι πρώτες αντιδράσεις των Βρυξελλών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ήταν θετικές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας, ωστόσο, ότι από εδώ και στο εξής το μεγάλο πρόβλημα είναι η υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των υπουργείων.

Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στις επικείμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στο φορολογικό σύστημα της χώρας, στο ασφαλιστικό, στο σύστημα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και στη διοικητική μηχανή της χώρας, μέσω του «Καλλικράτη».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια επανέλαβε ότι στο ΠΣΑ «υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά και κάποιος βαθμός αβεβαιότητας. Υπάρχει μια αίσθηση ευπάθειας».

Υποστηρικτικός ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και στις εκκλήσεις των κοινοτικών παραγόντων. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η ελληνική οικονομία θα μπει στο «σωστό δρόμο» και πως σύντομα θα ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών.