Ξεκινούν 29/1 τα μέτρα για τους εργαζόμενους στις εταιρίες που έκλεισαν

Σε 10 ημέρες (29 Ιανουαρίου) ξεκινά και τυπικά η έναρξη του προγράμματος για τη στήριξη των 800 πρώην εργαζομένων στις εταιρίες που ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τους το προηγούμενο έτος.

Η χρονική καθυστέρηση από την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ (2595 / 31 -12 – 2009) ήταν αναγκαία, προκειμένου να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ενημέρωση, έντυπα, διαδικασίες), για να εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει – λεκτικό μέχρι τώρα βέβαια – ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα που προβλέπει τρεις διαφορετικές δυνατότητες / μέτρα στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό 26,4 εκατ. ευρώ.

Η επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο στο οποίο αντιστοιχεί και το 92% του συνολικού προϋπολογισμού. Η πρόβλεψη αφορά 750 συνολικά εργαζόμενους που προσλαμβάνονται για νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν οι επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 36 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης και η διάρκεια ορίζεται στα τρία χρόνια. 

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τους εργαζόμενους μετά τη λήξη της επιχορήγησης για ακόμα 12 μήνες, ενώ δεν μπορούν να επιχορηγηθούν για παραπάνω από έξι θέσεις εργασίας. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν τις παλαιές και νέες θέσεις εργασίας για όλη τη διάρκεια του προγράμματος (48 μήνες).

Τα άλλα δύο μέτρα είναι:

- Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματι¬κής Κατάρτισης για 400 εργαζομένους. Θεματικό αντικεί¬μενο είναι: «Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής με πιστοποί¬ηση» ή και άλλα αντικείμενα, ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων και την επιθυμία των συμμετεχόντων, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

- Μέτρο Δράση Αυτοαπασχόλησης, όπου προβλέπεται η επιχορήγηση 50 νέων ελεύθερων επαγγελματιών πρώην εργαζομένων στις εταιρίες που έκλεισαν.