Επιφυλακτικές οι Βρυξέλλες για το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Με επιφύλαξη και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν μεν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά επί της ουσίας αμφισβητούν την επίτευξη των στόχων του στα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, ζητώντας επιπλέον μέτρα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε το ελληνικό ΠΣΑ «ικανοποιητικό πρώτο βήμα» για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι αρκετά σκληρό για να εξασφαλίσει από μόνο του την επιτυχία.

«Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες λαμβάνουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση τα οποία όμως δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει καλή θέληση και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εμφανιστούν με μια κοινή στάση στήριξης προς αυτή.

Επίσης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τόνισαν σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της μόνη της, αποκλείοντας την παροχή οικονομικής βοήθειας από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Οι ειδικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τους, «επισφαλείς» και αμφισβητούμενους τομείς του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως είναι οι προβλέψεις για τα έσοδα από το φορολογία, από τη μείωση δαπανών, κ.λπ.

Ζητούν διασφαλίσεις και εγγυήσεις από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι οι στόχοι του Προγράμματος για το έλλειμμα και το χρέος θα επιτευχθούν πάση θυσία και του ζητούν να τους παρουσιάσει τις εναλλακτικές λύσεις και μέτρα που θα εφαρμόσει αν κάτι δεν πάει καλά.

Άλλωστε και οι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και τους αναλυτές ήταν ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο οι προβλέψεις του οποίου είναι πολύ δύσκολο να επαληθευτούν.

Το κλίμα αυτό φέρνει πιο κοντά την ενεργοποίηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επιπλέον μέτρων για εύρεση εσόδων.
Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα συνόδευε και ένα «Σχέδιο Β» που προβλέπει σκληρότερα μέτρα, ενώ το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι «θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να μην μας λοιδορούν», με τον υπουργό Οικονομικών να συμπληρώνει ότι ίσως απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Στο στόχαστρο του Eurogroup βρέθηκε και η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων μετά την έκθεση «κόλαφο» της Κομισιόν. Ωστόσο, ο κ. Γιούνκερ, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στη νέα κυβέρνηση και την ελπίδα ότι η Ελλάδα στο μέλλον θα παρέχει πιο αξιόπιστα στοιχεία.