Προβληματίζει το ΕΙΑΣ το οικονομικό έλλειμμα

Κρίσιμες ώρες περνά το ΕΙΑΣ καθώς αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος για την κάλυψη του οικονομικού του ελλείμματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ταμειακό έλλειμμα για το 2009 εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ ενώ το διοικητικό συμβούλιο του ΕΙΑΣ εξετάζει την προοπτική πώλησης του κτιρίου που στεγάζεται ο φορέας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες ανάγκες του Οργανισμού. 

Η επιλογή αυτή ακόμα και να προκριθεί, επαρκεί για να καλύψει το έλλειμμα της προηγούμενης περιόδου με αποτέλεσμα το κρίσιμο θέμα, που είναι η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του φορέα, να παραμένει σε εκκρεμότητα. 

Η δυνατότητα της αυτοχρηματοδότησης είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έσοδα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι δραστηριότητες του οποίου φθίνουν σταδιακά χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερο. 

Η προοπτική ενίσχυσης του εσόδων του ΕΙΑΣ μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εξασφάλισε τα δύο τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα για την εκπαίδευση των τραπεζοϋπαλλήλων φαίνεται ότι εξαντλείται σταδιακά. 

Ζητούμενο παραμένει έτσι η συνέχιση της λειτουργίας του μέσα από την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προγράμματος στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, δυνατότητα που προσκρούει στο αυξημένο κόστος που συνεπάγεται αυτή η επιλογή. 

Το οικονομικό αδιέξοδο εντείνεται λόγω της δύσκολης συγκυρίας, που δεν επιτρέπει γενναιόδωρους σχεδιασμούς ειδικά σε μια περίοδο που το λειτουργικό κόστος που βαραίνει τις εταιρείες του κλάδου βαίνει αυξανόμενο. 

Οι ετήσιες λειτουργικές ανάγκες του ΕΙΑΣ υπολογίζονται στα 600.000 ευρώ και η απροθυμία / δυσκολία στήριξης της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, δυσχεραίνουν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του. 

Η αδυναμία εξεύρεσης μιας μεσοπρόθεσμης λύσης έχει οδηγήσει σε εσωτερικές εντάσεις μεταξύ των εργαζομένων στον Οργανισμό και των ίδιων των εταιριών, που έχουν οδηγήσει στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά των εργαζομένων με στόχο τη διασφάλιση των εργασιακών συμφερόντων. 

Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Ιανουαρίου, οδηγήθηκε δεύτερη φορά σε αναβολή, σε μια προσπάθεια των δύο μερών να βρεθεί συναινετική λύση για το μέλλον του ΕΙΑΣ,  που δεν μπορεί να απομονωθεί από τις επιλογές της ασφαλιστικής αγοράς.