Ευπρόσβλητες οι αντασφαλιστικές εταιρίες σύμφωνα με τη Moody’s

Επιφυλακτική όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα των αντασφαλιστικών εταιριών εμφανίζεται η Moody’s, η οποία σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι αυξημένες απαιτήσεις για καταβολή αποζημιώσεων, σε συνάρτηση με την πτώση των τιμών των μετοχών που της οδηγεί σε προγράμματα στήριξης και επαναγοράς ιδίων μετοχών ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο.

Στην έκθεση του επενδυτικού οίκου η οποία έχει γραφτεί από τον αντιπρόεδρο του ομίλου κ. James Eck, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η πιστοληπτική ικανότητα των εταιριών του αντασφαλιστικού κλάδου ενδέχεται να μην είναι τόσο υγιές όσο δείχνει. 

Της έκθεσης του κ. Eck, είχαν προηγηθεί τρεις εταιρικές αναλύσεις από κορυφαίους αντασφαλιστικούς οίκους οι οποίοι ανέφεραν ότι οι τιμές των αντασφαλίστρων για το 2010 είτε παραμένουν σταθερές ή σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφουν μείωση κατά 10%.  

Η Moody’s αναφέρει ότι στην αγορά των ΗΠΑ που αποτελεί και την μεγαλύτερη παγκοσμίως στον κλάδο των αντασφαλειών, τα αντασφάλιστρα του κλάδου για καταστροφές περιουσιών από φυσικά φαινόμενα έχουν μειωθεί κατά 5%-10%. Επίσης στην έρευνα αναφέρεται ότι οι τιμές των αντασφαλίστρων για καταστροφές από τυφώνες κινούνται σε καλύτερα επίπεδα από ότι για καταστροφές από σεισμούς. 

Ο αριθμός των καταστροφών στις ΗΠΑ, παρέμεινε σταθερός με μικρή πτώση της τάξεως του 10%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. 

Ωστόσο σε κάποιους τομείς όπως στην εταιρική υπευθυνότητα σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οι τιμές παρουσίασαν κάποια αμελητέα αύξηση.   

Η ισχυρή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό τις κεφαλαιοποιήσεις των αντασφαλιστικών οργανισμών. 

Παράλληλα τα κέρδη των αντασφαλιστικών εταιριών ενισχύθηκαν περαιτέρω και απο τον μικρό αριθμό των καταστροφών που είχαν να αντιμετωπίσουν για το 2009. 

Απουσίας ενός σημαντικού καταστροφικού γεγονότος, ο διεθνής επενδυτικός οίκος αναμένει τα περιθώρια κέρδους των αντασφαλιστικών εταιριών να μειωθούν λόγω της μείωσης των τιμών των αντασφαλίστρων.

Η Moody’s εκτιμά ότι αρκετές εταιρίες ενδέχεται να αποφασίσουν προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών έτσι ώστε να τονώσουν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν με μεγάλη καταστροφή να μην δύνανται να ανταποκριθούν στο μέγεθος των αποζημιώσεων.