Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις γονικές παροχές

Διευκρινήσεις για το ύψος του αφορολόγητου για γονικές παροχές και δωρεές, αλλά και τα κλιμάκια του νέου φορολογικού καθεστώτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων αναμένεται να δώσει την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash 96, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι την Τρίτη θα φανεί η βούληση της κυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των φορολογουμένων.

Για την επίμαχη τροπολογία για το νέο φορολογικό καθεστώς στις μεταβιβάσεις ακινήτων, εκτός από τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών, υπήρξαν και ενστάσεις για αντισυνταγματικότητα της διάταξης και μάλιστα εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.
«Tο βασικό ζητούμενο στη νομοθεσία και ιδίως στη φορολογική νομοθεσία είναι να μην υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις.
 
Να υπάρχει ασφάλεια δικαίου. Να ξέρει πολίτης, ο φορολογούμενος ποια είναι η φορολογική του επιβάρυνση, τι χρωστάει στο δημόσιο» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αυτό να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει. Οι πολίτες θα γνωρίζουν κάθε συναλλαγή, τι φορολογική επιβάρυνση σημαίνει γι’ αυτούς και την οικογένειά τους. Και αυτό δεν θα γίνει στο μέλλον, θα γίνει τώρα γιατί αυτό το επιβάλλει το άρθρο 78 του συντάγματος» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Τι αλλαγές αναμένονται

Το αφορολόγητο όριο αναμένεται να αυξηθεί στα 200.000 ευρώ περίπου, από 95.000 ευρώ σήμερα, παράλληλα με καθιέρωση νέας, προοδευτικής κλίμακας. Η νέα κλίμακα θα αποτελείται από πολλά κλιμάκια, που θα αρχίζουν από έναν πολύ χαμηλό συντελεστή και θα έχουν ως «οροφή» το 10%.

Σήμερα, για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 95.000 ευρώ η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως αξίας.

Το νέο καθεστώς αναμένεται να ωφελήσει όσους προχωρήσουν σε γονικές παροχές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, οι οποίοι με βάση το ισχύον καθεστώς πληρώνουν φόρο 1.050 ευρώ.

Με τα νέα μέτρα για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές αξίας έως 300.000 ευρώ θα καταβάλλεται λιγότερος φόρος σε σύγκριση με σήμερα, κάτι που, πάντως, θα εξαρτηθεί από τα κλιμάκια και οι συντελεστές που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του φόρου πάνω από το αφορολόγητο.Επιπλέον, θα εξαρτηθεί και από το ύψος της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.