Μεταβατική περίοδος 7 ετών για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης

Μεταβατική περίοδο 7-10 ετών για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για όσες γυναίκες θεμελιώνουν τουλάχιστον έως το 2013 ή έχουν ήδη θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατοχύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα.

Αυτές είναι οι τρεις εγγυήσεις που δίνει η κυβέρνηση στην ΑΔΕΔΥ, όπως υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Ημερησία ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ.Κουτρουμάνης.

Η προσαρμογή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων, στην προοπτική της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών, «δεν πρόκειται να επηρεάσει όσες εργαζόμενες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Δηλαδή, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έτη υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία όσες γυναίκες έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα με βάση το ισχύον καθεστώς χρόνια υπηρεσίας (20 ή 25, κατά περίπτωση) και βρίσκονται κοντά την προβλεπόμενη ηλικία καταβολής της σύνταξης (55 για μειωμένη σύνταξη ή 60 για πλήρη οι έγγαμες).

Η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι να μη θιγούν τα θεμελιωμένα και τα «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών (που μπορούν να συνταξιοδοτούνται έως και 17 έτη νωρίτερα) και των ανδρών σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος 7 έως 10 ετών και σε καμία περίπτωση πριν από το 2013-2015.

Το νέο ενιαίο συνταξιοδοτικό καθεστώς μπορεί να προβλέπει χαμηλότερα όρια για άνδρες και γυναίκες που έχουν από 3 παιδιά και πάνω, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις για εφαρμογή του παράλληλα με το νέο Ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα.