Ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων κατά 40 εκατ. ευρώ για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 40 εκατ. ευρώ προχώρησε η Εθνική Ασφαλιστική, λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, η οποία καλύφθηκε με τη μορφή μετρητών από την Εθνική τράπεζα. 

Η αύξηση και κρίθηκε αναγκαία για να αντισταθμίσει τις ζημιές στην καθαρή θέση της εταιρίας από την αποτίμηση των κινητών αξιών, αλλά και να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, που δημιουργεί ο εκρηκτικός ρυθμός ανόδου των εργασιών.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται πλέον στα 362 εκατ. ευρώ περίπου και σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρίας, αναμένει την οριστικοποίηση των οικονομικών μεγεθών του 2009, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρίας, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα περιοριστεί στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ.

Οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί στα 30 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες φέρουν το βασικό μέτοχο να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την κάλυψή τους.

Σημειώνεται ότι το 2009 υπήρξε χρονιά σταθμός για την εταιρία, καθώς οι εργασίες εκτοξεύθηκαν πάνω από το 1 δισ. ευρώ, διευρύνοντας το μερίδιο αγοράς της τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο γενικών, που στο τέλος του πρώτου εξαμήνου είχε διαμορφωθεί στο 18% για το σύνολο της αγοράς.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρίας αναδείχθηκε τόσο ο κλάδος ζωής όσο και ο κλάδος αυτοκινήτου, τομείς στους οποίους η Εθνική Ασφαλιστική πέτυχε σημαντική διεύρυνση νέων εργασιών.

Παρά τη δύσκολη οικονομική το τρίτο τρίμηνο το δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής πέτυχε τη μεγαλύτερη εισροή νέας παραγωγής που κατέγραψε η εταιρία στην ιστορία της και οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν το Δεκέμβριο στα 6 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ρεκόρ παραγωγής.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός που ξέσπασε το 2009 στον κλάδο του αυτοκινήτου με το κλείσιμο πέντε εταιριών και την απελευθέρωση στόλου 1 εκατομμυρίου οχημάτων, ευνόησε την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία διπλασίασε σχεδόν τον ασφαλισμένο στόλο της, στα 850.000 αυτοκίνητα από τα 480.000 που διέθετε στο τέλος του 2008.

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς της εταιρίας στον κλάδο ζωής είχε διαμορφωθεί στο τέλος 6μήνου στο 22%, διπλάσιο δηλαδή από τη δεύτερη εταιρεία του κλάδου, ενώ στο 13% είχε διαμορφωθεί το μερίδιό της στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων η διοίκηση της εταιρείας προσδοκά σε κερδοφορία παρά την ανατροπή του καλού κλίματος στις αγορές κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που οδήγησε σε απώλειες τόσο στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων όσο και στο χαρτοφυλάκιο των μετοχών.

Σημειώνεται ότι η εταιρία διαθέτει ομόλογα ύψους 600 εκατ. ευρώ, από το οποίο 130 εκατ. ευρώ είναι στην κατηγορία «διακράτηση μέχρι τη λήξη», ενώ στα 80 εκατ. ευρώ περιορίζεται το μετοχικό της χαρτοφυλάκιο.

Αρνητικά θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα η πρόβλεψη που θα εγγράψει η εταιρία για το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το πρόστιμο ανέρχεται στα 13,5 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη που θα επιβαρύνει τη χρήση, υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ, καθώς η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι θα δικαιωθεί μέσω της δικαστικής οδού.

Πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τη χρήση είναι η δαπάνη για την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων που υλοποιήθηκε κατά το 2009 και οδήγησε στην απομάκρυνση 250 περίπου εργαζομένων.

Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής υλοποίησε ένα ευρύτατο σχέδιο αναδιοργάνωσης του δικτύου με το κλείσιμο 28 υποκαταστημάτων, ενώ επιπλέον 20 υποκαταστήματα είχαν κλείσει στο παρελθόν, περιορίζοντας τον αριθμό των υποκαταστημάτων της στα 12.