prudential logo

Συνέντευξη Κ. Νικολάου, Prudential στο IW για τα ΤΕΑ

Με αφορμή την συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας της Prudential Marghios & Partners με την ελβετική αντασφαλιστικη Swiss Re, ο Γενικός Διευθυντής της Prudential Β. Marghios & Partners Κώστας Νικολάου σε μια σύντομη συνέντευξη στο Insuranceworld.gr μας μιλά για τις προοπτικές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στην Ελλάδα, και τον ρόλο που έχουν στα Ταμεία, οι ελεγκτές και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σχολιάζει επίσης την διαπίστωση της Swiss Re για το ποσοστό των δαπανών που καταβάλλονται στην Ελλάδα από την ιδιωτική ασφάλιση.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

Κύριε Νικολάου, μας είπε η Swiss Re στην από κοινού διοργάνωση για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που πραγματοποιήσατε την περασμένη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου ότι μόλις το 4% της δαπάνης για την υγεία καταβάλλεται από την ιδιωτική ασφάλιση . Πόσο μπορεί αυτό να αλλάξει, ποιο θα λέγατε ότι είναι το ιδανικό σημείο για τα δεδομένα της Ελλάδας;

Πέραν του 4% σημασία έχει και το πραγματικό νούμερο, που είναι 30.000 δολάρια ανά άτομο. Δεν υπάρχει ιδανικό ποσό ή ποσοστό, απλά δείχνει πόσο μεγάλα περιθώρια υπάρχουν για την ιδιωτική πρωτοβουλία ή από την ανάποδη ανάγνωση, πόσο συνεχίζουμε να στηριζόμαστε στην κρατική βοήθεια και τη βοήθεια της οικογένειας. Ενα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της πληροφορίας ήταν ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στήριξης από την οικογένεια, σε σχέση με άλλα κράτη π.χ.22% εν συγκρίσει με το 11% στην Ιταλία και το 10% Αγγλία.

Να περάσουμε στο θέμα μας που είναι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και αναλύσεις. Εσείς, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές των Ταμείων στην Ελλάδα, από εδώ και πέρα

Οι προοπτικές των ΤΕΑ είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι δύσκολο να απαντήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα. Γνωρίζουμε ότι σήμερα υπάρχουν 17, από τα οποία τα 4 έγιναν τα τελευταία 2 έτη, ενώ είναι σε διαδικασία αδειοδότησης άλλα 4 για τους πρώτους μήνες του 2019.

Οι κύριοι λόγοι της άνθισης των, είναι κατά τη γνώμη μου δύο:  α. είναι πια δεδομένο ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στο κράτος για τη συνταξιοδότησή μας και ψάχνουμε και άλλες λύσεις και β. έχει αρχίζει και ωριμάζει σε πολλά συνδικάτα και φορείς η σκέψη της αυτοδιαχείρισης του ασφαλιστικού, όσο γίνεται. Φυσικά, εξαρτάται από την επόμενη ημέρα, με το πώς θα διαμορφωθούν τα νομικά δεδομένα, για παράδειγμα αναμένουμε εντός του 2019 το νέο νόμο για τα ΤΕΑ, καθώς υπάρχουν πολλές σκέψεις για βελτίωση (π.χ. πολυεργοδοτικά ταμεία, αλλαγή στον ελάχιστο αριθμό ατόμων για ένα ΤΕΑ κ.α.).

Σίγουρα αναμένεται με ενδιαφέρον και αντίδραση φορέων, όπως οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, τώρα που ουσιαστικά ελαχιστοποιείται το ποσό που θα πληρώνουν για επικουρική ασφάλιση στο κράτος (και ουσιαστικά εκμηδενίζει και την αντίστοιχη παροχή). Οι γιατροί, μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του ΤΕΑ τους, έχουν ήδη δείξει το δρόμο, περιμένουμε και τους υπόλοιπους αντίστοιχους επιστημονικούς φορείς.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό που θα θέλαμε να πείτε: Ποιος είναι ο ρόλος των ελεγκτών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πώς πρέπει να γίνεται ο έλεγχος ώστε να αποφευχθούν πιθανές επώδυνες καταστάσεις στο μέλλον;

Ο ρόλος των ελεγκτών είναι καθοριστικός. Διαφέρει κάπως στη μορφή του από την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες υπάγονται για όλες τις ανάγκες τους, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντιθέτως, τα ΤΕΑ έχουν τριπλή εποπτεία: Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, έχουμε καλωσορίσει με τον καλύτερο τρόπο την είσοδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το 2015, στους επόπτες των ΤΕΑ, για τις επενδύσεις. Είμαστε υπέρ της εποπτείας, με κάθε τρόπο, μόνο έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη και πραγματικά η εποπτεία των ΤΕΑ, εκτός από αποτελεσματική, βοηθάει τον κλάδο με τις πράξεις της.

Εδώ και καιρό επιχειρούνται κάποιες αλλαγές από την EIOPA, τι θα έχουμε να δούμε;

Είναι αλήθεια, ότι κάθε νέα απαίτηση, πάντα δημιουργεί κόστος και δυσκολίες στην αρχή, αλλά θεωρώ ότι είναι η σωστή κατεύθυνση. Το 2019, θα υπάρξει ακόμα περισσότερη βελτίωση, με την υποχρέωση απευθείας αναφοράς πολλών παραμέτρων, στην κεντρική εποπτεία – EIOPA, μέσω ενός συστήματος αναφοράς (XBRL). Συνεχώς ο κλάδος παγκοσμίως, μαθαίνει από τα λάθη του και προσπαθεί για το καλύτερο, παίρνοντας μαθήματα όχι μόνο από τα Επαγγελματικά Ταμεία, αλλά και γενικά από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (π.χ. κρίση τραπεζών – πιστωτικός κίνδυνος 2007-2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*