Στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας

Κρίσιμη περίοδος για την ελληνική οικονομία ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, ημέρα που η χώρα καταθέτει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας. Για άλλη μια φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βεβαιώνει πως δεν θα ληφθούν μέτρα-σοκ, τύπου Ιρλανδίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν σοκ στην αγορά, όπως αυτά που έλαβε η Ιρλανδία, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν.

Στο προσχέδιο 40 σελίδων του προγράμματος σταθερότητας, που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα η Ελλάδα στην Κομισιόν, θα αποτυπωθούν αναλυτικά τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αφορούν μεταξύ άλλων σε «πάγωμα» μισθών δημοσιών υπαλλήλων με απολαβές από 2.000 ευρώ και πάνω, καθώς και περιορισμό των επιδομάτων για την ίδια κατηγορία εργαζομένων.

Κλειδί της δημοσιονομικής προσαρμογής χαρακτηρίζεται η άμεση απόδοση των αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο, με βασικούς άξονες τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.

Πρόσθετα έσοδα θα αποφέρει η αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα, ενώ από τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και την επαναφορά τoυ ΦΜΑΠ, των γονικών παροχών και κληρονομιών αναμένονται επιπλέον έσοδα 390 εκατ. ευρώ.

Το οριστικό σχέδιο, θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα 4ετίας και θα υποβληθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιανουαρίου.

Θα έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα το ότι θα επιδιώκει μεγαλύτερη προσαρμογή το 2010, καθώς έναντι ελλείμματος 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο πήχης θα τεθεί χαμηλότερα στο 8,7%, κάτι που σημαίνει ότι αναζητείται 1 δισ. ευρώ επιπλέον.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη 6 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εξάλλου, τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και στο Ecofin στις 18 και 19 Ιανουαρίου.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα κατατεθεί στην Κομισιόν το τελικό κείμενο του προγράμματος σταθερότητας με εξειδίκευση των μέτρων.