Merit: Οικονομία και ΧΑ θα πορευθούν μαζί το 2010

Tο ελληνικό χρηματιστήριο, για το 2010, θα κινηθεί όπως το τελευταίο τετράμηνο του 2009 σύμφωνα με μελέτη της Merit ΑΧΕΠΕΥ για το ερχόμενο έτος. 

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι υπάρχει σύζευξη της πορείας της ελληνικής οικονομίας με την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς η οποία θα συνεχιστεί μέχρι ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης να μετουσιωθεί σε οικονομικό. 

Το 2010 θα είναι μία εξαιρετικά  δύσκολη χρονιά για την αυτονομημένη πλέον ελληνική κεφαλαιαγορά και  τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. 

Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και κυρίως των εκτιμήσεων της Κομισιόν για διατήρηση υψηλών ελλειμμάτων και χρέους σε συνδυασμό με αρνητικούς ή οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός έχει θέσει τη χώρα σε καθεστώς επιτήρησης, όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τις αγορές, γεγονός που έχει ήδη οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας, με το spread  των ελληνικών ομολόγων να έχει εκτοξευτεί στις 270μ.β. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας να μπορεί να πλησιάσει ακόμα και τις 300μ.β. μέσα στον Γενάρη του 2010. 

Η ελληνική οικονομία έχει μπροστά της δύο χρόνια χαμηλών ή αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, υψηλών ελλειμμάτων και χρέους. Σημαντικό ρόλο για την μελλοντική πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, πέραν των προαναφερθέντων, θα διαδραματίσουν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες και ιδιαίτερα οι τράπεζες για τη χρήση του 2009. 

Μέχρι στιγμής  τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2009, σε σύγκριση με τις μεγάλες ζημιές που κατέγραψαν οι εισηγμένες τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2008, φανερώνουν ότι οι εισηγμένες έχουν να διανύσουν μεγάλο δρόμο μέχρι να ανακάμψουν στα επίπεδα κερδοφορίας των προηγούμενων ετών. 

Πέραν τούτων, τα νέα κυβερνητικά μέτρα με προεξέχουσα την επιβολή έκτακτης φορολογίας (η οποία σε μέχρι ένα βαθμό θα μειώσει τη κερδοφορία των επιχειρήσεων), κατά την άποψη μας δημιουργεί αρνητική εικόνα στους ξένους επενδυτές και στα κεφάλαια της Δυτικής Ευρώπης και παραπέμπει σε μέτρα που δεν ελήφθησαν  κατά τη διάρκεια της κρίσης από καμία χώρα του δυτικού ημισφαιρίου.

Στις κορυφαίες μας επιλογές θα παραμείνουν οι μετοχές από τον τραπεζικό κλάδο (ΕΤΕ, ΚΥΠΡΟΥ) και ιδιαίτερα οι μετοχές των τραπεζών που θα καταφέρουν να απεγκλωβιστούν από την κρατική ενίσχυση που έλαβαν το 2009 και έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ και COCA COLA 3E, αναμένουμε να αντιδράσουν καλύτερα λόγω της υποαπόδοσής τους το 2009.

Μεταβατική χρονιά για τις ΗΠΑ

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί περίπου 2,4% το 2010, 100 μ.β. χαμηλότερο από το μέσο όρο του 3,4% των τελευταίων 60 ετών. Τα τελευταία αποτελέσματα για το ΑΕΠ του τριμήνου ήταν ενθαρρυντικά σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,5% σε ετήσιους όρους, η πρώτη μετά από 4 συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα, μολονότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της αύξησης αποδίδεται στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης της οικονομίας. 

Επίσης άκρως ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα τριμήνου για τη πλειοψηφία των εταιρειών του S&P 500 τα οποία υποδηλώνουν σημάδια ανάκαμψης. Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να έχει εισέλθει σε μια πρώιμη φάση ανάπτυξης κατά το Γ΄ τρίμηνο του 2009 και οι δείκτες ISM Manufacturing φανερώνουν ότι η δραστηριότητα σε βιομηχανία και υπηρεσίες έχει αρχίσει να αυξάνεται. 

Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομία οφείλεται στην τεράστια νομισματική και δημοσιονομική υποστήριξη που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να υφίσταται και μέσα στο 2010. Από την άλλη μεριά όμως, το ιστορικά υψηλό ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 10,2%, το τεράστιο έλλειμμα και ο φόβος για ενδεχόμενη εκτίναξη του πληθωρισμού προβληματίζουν όχι μόνο τη FED αλλά και πολλούς από τους επενδυτές. 

Ειδικότερα για την ανεργία στις H.Π.Α. αναμένεται ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και το 2010, θα αργήσει να εκτονωθεί και τα σημάδια βελτίωσής της θα φανούν πρώτα σε επιμέρους αλλά και συγγενείς δείκτες που αφορούν την εργασία, την αγορά κατοικίας κ.α. Οι αποταμιεύσεις των αμερικανών καταναλωτών έχουν αυξηθεί  ενώ η σταδιακή μείωση της ανεργίας θα αυξήσει το εισόδημα  σε μακροοικονομικό επίπεδο.  Μια ακόμη θετική εξέλιξη στην οικονομία των Η.Π.Α. είναι η σταθεροποίηση που φαίνεται να έχει η αγορά κατοικίας που είχε δεχτεί μεγάλο χτύπημα ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Lehman. Οι τιμές ακινήτων στις Η.Π.Α έχουν αρχίζει να σταθεροποιούνται ενώ οι νέες οικοδομικές άδειες άρχισαν να αυξάνονται μετά από πολύχρονη πτώση. 

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη το 2010 θα είναι μια μεταβατική χρονιά για την αμερικάνικη οικονομία, με λιγότερη μεταβλητότητα στην αγορά αλλά και με μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με το τελευταίο εξάμηνο. Η άνοδος των επιτοκίων από τη FED όποτε και αν πραγματοποιηθεί θα προκαλέσει μεταξύ άλλων αύξηση του κόστους δανεισμού με αποτέλεσμα να μειωθούν σταδιακά τα κεφάλαια που επενδύονται στη χρηματιστηριακή αγορά. Επιπροσθέτως το μεγάλο έλλειμμα σε συνδυασμό με τη πολυδάπανη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συνέχιση των κυβερνητικών προγραμμάτων στήριξης, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά μέχρι σήμερα στην ανάκαμψη της οικονομίας.     

Για το 2010 συνιστάται τη συνέχιση μετακύλισης ρευστότητας προς την αγορά των Η.Π.Α. με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, δεδομένου του θετικού κλίματος που επικρατεί μέχρι τώρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Στις κορυφαίες επιλογές θα παραμείνουν μετοχές του τεχνολογικού κλάδου όπως της MICROSOFT, αλλά και μετοχές  των κλάδων της ενέργειας, των τροφίμων και φαρμακευτικές – βιοτεχνολογίας  όπως, KRAFT FOODS, ELI LILLY,VERTEX Pharmaceuticals, PFIZER αλλά και οι μετοχές των AT&T VERIZON. Επίσης για το 2010, συστήνεται έκθεση και σε περιορισμένο αριθμό μετοχών του τραπεζικού κλάδου όπως η BANK OF AMERICA.