Επιλογή για μελλοντικές αποδόσεις τα παιδικά προγράμματα

Γράφει ο κ. Βασίλειος Μπαζίνης, 
Διευθυντής Διεύθυνσης Bancassurance Τράπεζα Πειραιώς

Είναι δεδομένο ότι ίσως το βασικότερο μέλημα των Ελλήνων γονέων είναι η πρόοδος των παιδιών τους. Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας  σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Τις προηγούμενες δεκαετίες η κατοχή πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούσε σημείο υπεροχής. Στις μέρες μας η μη κατοχή τέτοιου πτυχίου αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα.

Οι πιο πάνω παράγοντες καθιστούν την ανάγκη για υψηλής ποιότητας επιμόρφωση επιτακτική. Μόνο που η επιμόρφωση αυτή κοστίζει για κάθε παιδί σύμφωνα με τις έρευνές ένα ποσό κοντά στις 55.000 ευρώ για τετραετή φοίτηση σε Ελληνικό πανεπιστήμιο. Άραγε πόσες οικογένειες θα έχουν αυτό το ποσό διαθέσιμο όταν το χρειασθούν;

Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχονται να δώσουν λύση τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα σταδιακών μηνιαίων καταβολών με στόχο τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού που θα χρειασθεί ο φοιτητής για να ξεκινήσει τις σπουδές του.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα το «Παιδί και Μέλλον» προσφέρεται από τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς σε όλη την Ελλάδα. Ξεκινώντας από 50 ευρώ το μήνα προσφέρεται η δυνατότητα στους γονείς να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τη ποιότητα των σπουδών που ονειρεύονται, αφού στη λήξη παρέχεται εγγυημένο εφάπαξ κεφάλαιο ή εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα.

Το πρόγραμμα, που προσφέρεται σε συνεργασία με την ING, επεκτείνεται ακόμα στην στήριξη των εξόδων που αφορούν στα πρώτα επαγγελματικά βήματα του παιδιού, ως επίσης και στη καταβολή εγγυημένου μηνιαίου εισοδήματος που θα χρησιμεύσει ως μισθός κατά τη διάρκεια πού ο νέος θα βρίσκεται σε διαδικασία εύρεσης εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση συνίσταται στους γονείς να εκμεταλλεύονται το μακροπρόθεσμο χαρακτήρα των προγραμμάτων αυτών, το γεγονός ότι δεν απαιτούν αρχικό κεφάλαιο καθώς και τη φοροαπαλλαγή που απολαμβάνουν οι καταβολές, έτσι ώστε να μην βρεθούν στη δύσκολή θέση να στερήσουν από το παιδί τους την απαραίτητη υποστήριξη επειδή το κόστος των σπουδών θα είναι μεγάλο.