Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τροχαία ατυχήματα

Οι αργίες της πρωτοχρονιάς για τους περισσότερους από εσάς σημαίνουν ηρεμία και ξεκούραση κάπου μακριά από το καθημερινό σας περιβάλλον. Ωστόσο, στις μετακινήσεις σας απαιτείται προσοχή για να μην εμπλακείτε σε κάποιο τροχαίο ατύχημα. Αν όμως σταθείτε άτυχοι, καλό είναι τουλάχιστον να γνωρίζετε τι πρέπει να πράξετε αμέσως μετά το τροχαίο, ώστε να διασφαλίσετε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα συμφέροντά σας. Τα… βήματα είναι δέκα και έχουν ως εξής:

-Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες τα αυτοκίνητα θα πρέπει να παραμείνουν στο οδόστρωμα ή όπου αλλού βρέθηκαν μετά το ατύχημα χωρίς να μετακινηθούν, προκειμένου η Τροχαία να μπορέσει να καταγράψει επ΄ ακριβώς τη θέση τους.

-Αν όμως διαπιστωθεί ότι προκαλούνται προβλήματα στην κυκλοφορία των υπολοίπων οχημάτων τότε θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο σημείο. Λίγο πριν, αναζητήστε μάρτυρες οι οποίοι να μπορούν να δώσουν στοιχεία για την αρχική θέση των αυτοκίνητων.

-Ακόμη καλύτερα για εσάς θα είναι να τα φωτογραφήσετε πριν μετακινηθούν από το οδόστρωμα. Αν δεν διαθέτετε φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιείστε την αντίστοιχη υπηρεσία του κινητού σας τηλεφώνου.

-Απαραίτητο είναι επίσης να αναζητηθούν και μάρτυρες που να μπορούν να καταθέσουν γενικότερα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τροχαίο.

-Στην περίπτωση που προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές ελέγξτε αν ο άλλος οδηγός έχει ασφαλιστεί σε εταιρεία που μετέχει στο σύστημα αποζημιώσεων που είναι γνωστό ως Φιλικός Διακανονισμός και συμπληρώστε τη Φιλική Δήλωση. Αν όμως υπάρχουν τραυματίες ειδοποιήστε την ΤΟΤΑ.

-Καλέστε την υπηρεσία οδικής βοήθειας της ασφαλιστικής για να σας βοηθήσει στην καταγραφή των δεδομένων, αλλά και γενικότερα σε οτιδήποτε χρειαστείτε μετά το τροχαίο.

-Αν βρεθείτε σε μέρος όπου είναι αδύνατο να σας προσεγγίσει συνεργάτης της ασφαλιστικής εταιρείας τότε φροντίστε να αποσπάσετε από τον υπαίτιο του ατυχήματος, είτε σε χειρόγραφο σημείωμα, είτε πολύ περισσότερο στο έντυπο του ν. 1500 (πρώην δήλωση του ν. 105) ότι ευθύνεται για ότι συνέβη.

-Γενικότερα φροντίστε ώστε να καταγραφούν σωστά και χωρίς λάθη τα στοιχεία του ή των οδηγών με τους οποίους τρακάρατε. Στο σημείο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή διότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις οδηγών οι οποίοι προκειμένου να μη αναλάβουν τις ευθύνες τους έδωσαν ψευδή στοιχεία στο θύμα του τροχαίου.

-Αν στο ατύχημα εμπλέκεται αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες, τότε καλέστε την Τροχαία προκειμένου να κρατήσει την «πράσινη» κάρτα με την οποία θα καταστεί δυνατή η διεκδίκηση αποζημίωσης (στην περίπτωση βέβαια που δεν ευθύνεστε εσείς για το ατύχημα).

-Τέλος, η προσεκτική και καλά διατυπωμένη δήλωση που θα κάνετε στην ασφαλιστική σας εταιρεία αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δικαίωσή σας.