Commercial Value: Υπάρχει μέλλον;

Ανησυχία υπάρχει στους εργαζόμενους της Commercial Value για τα προβλήματα άμεσης ρευστότητας (cash flow) που μπορεί να προκύψουν μετά την τελευταία απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 79.4 εκατ. ευρώ έως 18 Φεβρουαρίου 2010.

Πρώτη άμεση συνέπεια στην καθημερινή λειτουργία της εταιρίας είναι οι μαζικές αιτήσεις για εξαγορές συμβολαίων από πελάτες που φοβούνται μήπως χάσουν τα χρήματά τους.

Υπάρχει όμως και άμεσο πρόβλημα με τις εισπράξεις από τη ροή εργασιών της εταιρίας. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή εκδίδονται και αποστέλλονται τα συμβόλαια του Ιανουαρίου και η ανησυχία εκδηλώνεται σε σχέση με τη στάση πελατών και διαμεσολαβούντων. Αν για παράδειγμα οι πράκτορες επιστρέψουν πίσω τα συμβόλαια αυτά, τι εισπράξεις θα έχει η εταιρία τον επόμενο μήνα; Επίσης στην περίπτωση που ακυρωθούν το επόμενο διάστημα και συμβόλαια του Δεκεμβρίου τότε η εταιρία δε θα έχει εισπράξεις ούτε και για τον τρέχον μήνα.

Επίσης, αμέσως μετά την απόφαση υπήρξε πρόβλημα και με την είσπραξη επιταγών, καθώς έγινε σχετική κοινοποίηση στις τράπεζες και δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της Commercial Value. Αυτό πάντως αναμένεται να λυθεί μέχρι αύριο, με τις απαραίτητες διευκρινήσεις από την πλευρά της εποπτικής αρχής. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει πρόβλημα για τις επιταγές με προγενέστερη της απόφασης ημερομηνία, ενώ και για τις μεταγενέστερες ημερομηνίες οι πληρωμές γίνονται κατόπιν των αναγκαίων εγκρίσεων από την ΕΠ.Ε.Ι.Α.

Τα παραπάνω αφορούν την περίπτωση που οι χρηματικές συναλλαγές πραγματοποιούνται από λογαριασμούς της εταιρίας και όχι από τα διαθέσιμα που προκύπτουν από την καθημερινή της λειτουργία, όπου δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις ακολουθούμενες διαδικασίες.

 «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική και αν δεν εμφανιστεί άμεσα κάποιος αγοραστής, η εταιρία θα απαξιωθεί και δεν υπάρχει μέλλον», υποστηρίζουν εργαζόμενοι και στελέχη της Commercial Value.
Η κατάσταση πάντως περιπλέκεται αν συνδυαστεί η απόφαση της ΕΠ.Ε.Ι.Α. με την αναζήτηση αγοραστή και την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Aspis Bank στην οποία η Commercial Value συμμετέχει σήμερα κατά 35%. Ένας ενδεχόμενος αγοραστής αποκτά κατά συνέπεια μερίδιο και στην τράπεζα.

Σήμερα επίσης πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τους εργαζόμενους της Commercial Value και Πρώτη Ασφαλιστική όπου παρευρέθηκαν οι διοικήσεις των δύο εταιριών, ενώ οι αποδοχές σε όλους έχουν καταβληθεί κανονικά.