Οριακές καταστάσεις για λίγους

Η χρονιά που έρχεται προβλέπεται να σηματοδοτήσει πολλά και καθοριστικά γεγονότα για την ασφαλιστική αγορά καθώς το οικονομικό περιβάλλον αλλάζει ραγδαία και αναπόφευκτα οι ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν σε ελληνικό έδαφος θα κινηθούν με βάση τα καινούργια οικονομικά πρότυπα.

Οι σφιχτές οικονομικές πολιτικές, το αντικειμενικότερο και εξορθολογισμένο όπως αναμένεται να «στηθεί»φορολογικό σύστημα, αλλά και οι νέες κοινοτικές οδηγίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που θα διαμορφώσουν το νέο περιβάλλον. 

Οι εταιρίες το γνωρίζουν και ήδη κάποιες κινούνται παραλλήλως προκειμένου να προλάβουν τις εξελίξεις που επιτάσσουν συμμάζεμα των εξόδων, μεγαλύτερη αποδοτικότητα των εργαζομένων, νέους στόχους, και την εφεύρεση μεθόδων αρχικώς για την διατήρηση και ακόμη καλύτερα για την αύξηση της παραγωγής.
 
Ταυτόχρονα, σε άλλο επίπεδο πέραν του οικονομικού, οι ελπίδες για εξυγίανση της αγοράς από προβληματικές εταιρίες παραμένουν ισχυρές και σαφώς η δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τις ασφαλιστικές εταιρείες όπως έχει ανακοινωθεί από αρμόδια κυβερνητικά χείλη αποτελεί ένα από τα αναμενόμενα γεγονότα. 

Γίνεται σαφές ότι τα πράγματα «τρέχουν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις και ιλιγγιωδώς καλώντας τις εταιρίες να κινηθούν σε αυτό τον ρυθμό. Ωστόσο αποτελεί στοιχείο προβληματισμού κατά πόσο αυτό είναι εφικτό και πόσες και ποιες εταιρίες έχουν τις αντικειμενικές δυνατότητες να τα καταφέρουν. 

Η πρόκληση είναι μεγάλη και σύνθετη διότι μιλάμε για διατήρηση μεγεθών, ανάπτυξη επιχειρηματικού σχήματος, αντιμετώπιση προβλημάτων και είσοδο σε νέο περιβάλλον λειτουργίας. Οριακές καταστάσεις για λίγους «παίκτες».