Αναζητείται αγοραστής για την Commercial Value

Αγώνα δρόμου για την αναζήτηση αγοραστή για την Commercial Value, ξεκινά η Advanced Capital Holdings μετά τις αρνητικές επιπτώσεις που είχαν οι δύο προχθεσινές αποφάσεις της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Advanced Capital Holdings κ. Κωνσταντίνου όσο και ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της Commercial Value κ. Δημήτρης Βιδάλης επέμειναν στην πρόθεση του βασικού μετόχου να προχωρήσει στην πώληση της ασφαλιστικής εταιρίας. Όπως ανέφεραν οι προσπάθειες για την πώληση των ασφαλιστικών εταιριών θα συνεχιστούν.

Ωστόσο και οι δύο φάνηκαν συγκρατημένοι  για το πόσο εύκολο θα είναι να βρεθεί πλέον αγοραστής, όταν η φήμη της εταιρίας έχει πληγεί μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η εταιρία έχει ήδη εγγράψει προβλέψεις 50 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για το κατά πόσο θα συνεχίσει να επενδύει στην ελληνική αγορά, θέτοντας ερωτηματικό εάν η κυπριακή εταιρία θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της.

Ο κ. Βιδάλης, αντέκρουσε τα επιχειρήματα της Εποπτικής Αρχής, υποστηρίζοντας ότι τα ακίνητα στη Ρουμανία της ανήκουν και η εμπορική τους αξία είναι αυτή που αναγράφεται στα στοιχεία του ισολογισμού της.

Παράλληλα ο κ. Βιδάλης χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της Επ.Ε.Ι.Α., υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν μπόρεσε να διαχωρίσει την εταιρία από τον όμιλο Ασπίς και τον Παύλο Ψωμιάδη.

Επίσης ότι  δεν εφάρμοσε ορθά το νόμο για το σχηματισμό αποθεμάτων, με αποτέλεσμα η εταιρία -χωρίς δική της ευθύνη- να είναι σήμερα υποχρεωμένη να προχωρήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 79,4 εκατ. ευρώ, μόλις ένα χρόνο μετά την κεφαλαιακή της ενίσχυση κατά 93 εκατ. ευρώ.  

Μάλιστα ο κ. Βιδάλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στραφεί νομικά κατά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επ.Ε.Ι.Α.
Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας φέρεται να δηλώνει ότι εφάρμοσε το νόμο στο ακέραιο το νομοθετικό διάταγμα 400/76 όπως ισχύει και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει τους ελέγχους και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα φερεγγυότητας.

Ωστόσο σε εκκρεμότητα παραμένουν μια σειρά ζητημάτων:

-Πώς θα εφαρμοστεί το άρθρο 6 του ιδίου νομοθετικού διατάγματος για το 2009

-Πως θα αξιολογηθούν όσες εταιρίες έχουν υπαχθεί σε αυτό

-Σε ποιο ύψος θα ανέλθουν οι υποχρεώσεις του κλάδου για αποθέματα σε ότι αφορά το 2009

-Πως θα αποτιμηθούν τα ομόλογα μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις

-Πόσο αυστηρός θα είναι ο Επόπτης και με τις άλλες εταιρίες που αντιμετωπίζουν δυσκολία να καλύψουν τα αποθέματά τους