ΕΕΠΑΜΑ: Εκδήλωση για τα αποθεματικά των ταμείων

Η Ελληνική Ένωση Πιστοποιημένων Αναλυτών Μετοχών και της Αγοράς πραγματοποίησε χθες στην αίθουσα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών στην Αθήνα, εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων. Προκλήσεις και Λύσεις» με βασικούς ομιλητές τους Νικόλαο Μυλωνά, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννη Κυριακόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλο, ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Ταμείων, Θεόδωρο Κρίντα, Διευθύνων Σύμβουλος, Αττικής ΑΕΔΑΚ και Γεώργιο Ρωμανιά, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Ο κ. Γεώργιος Ρωμανιάς τόνισε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ του μοντέλου επενδύσεων σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τόνισε ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο μοντέλο των πρώτων για να στηριχτούμε στην οικοδόμηση των ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης.

 Ο ομιλητής έκανε αναφορά στα δυο μοντέλα που υπάρχουν παγκοσμίως, το Αγγλοσαξονικό μοντέλο, όπου το κράτος καλύπτει την σύνταξη με απευθείας μεταβιβάσεις από τα έσοδα φορολογίας και οπου η ασφάλιση χρηματοδοτείται άμεσα, και το μοντέλο Bismark, το οποίο υπάρχει ως τώρα στην Ελλάδα, και στο οποίο τα ταμεία αυτοχρηματοδοτούνται, όπου και τίθεται θέμα επενδύσεων.

Ο κ. Ιωαννης Κυριακόπουλος πρότεινε την δημιουργία ενός «ανταποδοτικού κοινωνικού τέλους», που θα ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία στα πλαίσια του ταμείου αλληλεγγύης γενεών το οποίο θα χρηματοδοτείται από ενά μικρό ποσοστό από το πράσινο τέλος για οικολογικούς πόρους ή άλλους έκτακτους φόρους που κατά καιρούς θα εξαγγελθούν. 

Σε ποσοτικά κριτήρια των αμοιβαίων κεφαλαίων που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ευρύτερα, αναφέρθηκε ο κ. Θεόδωρος Κρίντας ο οποίος ασχολήθηκε με τα διάφορα λάθη που μπορεί να προκύπτουν από τις μετρήσεις και τις κατατάξεις των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και πρότεινε να εξετάζεται η πορεία του κάθε Αμοιβαίου Κεφαλαίου κατά τον οικονομικό κύκλο, τη σταθερότητα της διοίκησης, τη φιλοσοφία και στρατηγική του οργανισμού κ.α.

Να σημειωθεί ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία μπορούν να χρησιμοποιούν συμβούλους που να τους βοηθούν στην επιλογή των καταλλήλων θεσμικών επενδυτών, ώστε να επιτυγχάνουν τους εξειδικευμένους στόχους τους.
Η συζήτηση έγινε με σημαντικές παρεμβάσεις από εξέχουσες προσωπικότητες της αγοράς, καθηγητές πανεπιστήμιου και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.