Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού

Η θεσμοθέτηση ενός νέου τρόπου είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και η ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000 μεταναστών, είναι μεταξύ των μέτρων που πρότεινε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της «Επιτροπής Ειδικών», εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, βρέθηκε η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, τις προτάσεις του για τις πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, «ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα υφιστάμενα και τα επερχόμενα προβλήματά του».

Οι προτάσεις της κυβέρνησης τίθενται υπόψιν των κοινωνικών εταίρων και των επιστημόνων της Επιτροπής των Ειδικών προκειμένου να αξιολογηθούν, να συμπληρωθούν και, εν τέλει, να αποτελέσουν, εκεί όπου αυτό είναι απαραίτητο, ρυθμίσεις της σχεδιαζόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ή των απαραίτητων διοικητικών διαρρυθμίσεων, για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα προτεινόμενα εκ μέρους της κυβέρνησης μέτρα είναι τα εξής:

1) Η μείωση της εισφοροδιαφυγής θα γίνει με δύο τρόπους: με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων και με τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών.

2) Η ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών. Το συγκεκριμένο μέτρο, στο οποίο η κυβέρνηση είχε ήδη αναφερθεί στη δεύτερη συνεδρίαση του κοινωνικού διαλόγου, ανέφερε με έμφαση ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ζάππειο, και ήδη έχουν συγκεκριμενοποιήσει τη μεθόδευσή του οι γγ Μετανάστευσης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Προστασίας του Πολίτη.

3) Η μείωση της αδήλωτης εργασίας, μέσω αφενός της επίτασης των ελέγχων και αφετέρου μέσω της διευκόλυνσης της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη. Η αρχή «η νομιμότητα συμφέρει» πρέπει να εμπεδωθεί στην πράξη με συγκεκριμένα μέτρα, για τα οποία τόσο η κυβέρνηση και οι επιστήμονες της Επιτροπής των Ειδικών, όσο και οι φορείς πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους.

4) Η ενιαία ένταξη στο σύστημα, των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται από το υπουργέιο Εργασίας ότι η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θα περιορίσει σημαντικά την ανασφάλιστη εργασία των συνταξιούχων.

5)  Η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους. Στόχος θα πρέπει να είναι η επιδότηση της εργασίας αντί της επιδότησης της ανεργίας σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

6) Η εξάλειψη όλων των «γκρίζων» εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και η σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης του κάθε Ταμείου. Το υπουργείο εκτιμά ότι περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι ή αυτοαπασχολούμενοι θα ενταχθούν στα Ταμεία, εφόσον ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο για την υπαγωγή τους στην ασφάλιση.

7) Η ανταποδοτικότητα θα είναι βασική πηγή χρηματοδότησης, αφού θεμελιώνεται στην αναλογική σχέση σύνταξης – εισφορών και χρόνου εργασίας.