Investment Money Conference 2009

Με κεντρικό ομιλητή τον κ. Νότη Μηταράκη, Διευθυντή Έρευνας στην Fidelity International, πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, στις 15 Δεκέμβριο, στο Ξενοδοχείο InterContinental, το συνέδριο Investment Money Conference 2009

Ο κ. Μηταράκης, είπε ότι η οικονομική κατάσταση παγκοσμίως βελτιώνεται, στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που υπάρχει στη χώρα μας. Ο ομιλητής προέβλεψε ότι έρχονται δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα καθώς θα πρέπει να ληφθούν επώδυνα μέτρα

Συγκεκριμένα ο διευθυντής έρευνας της Fidelity ανέφερε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να βελτιωθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αναπτυχθεί η πραγματική οικονομία, οι ιδιωτικές επενδύσεις να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης, και να μειωθούν τα εμπόδια που το κράτους θέτει στην επιχειρηματικότητα.

Στις επί μέρους συνεδρίες συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

Επενδύσεις σε έργα υποδομής – ΣΔΙΤ: Διεθνής και ελληνική εμπειρία

Ο κ. Ν. Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας, είπε ότι τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν για την κυβέρνηση έναν από τους πυλώνες της ανάπτυξης, με δεδομένο ότι θα ενταχθούν σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό. Σε πρώτη φάση, η Ειδική Γραμματεία διαβουλεύεται με υπηρεσίες άλλων υπουργείων, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση όλων των προτάσεων και ο σχετικός προγραμματισμός.

Ο κ. Δ. Παρασκευάς, νομικός, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα έργα ΣΔΙΤ και στο πώς αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική διεθνή εμπειρία. 

Επίσης, εξήγησε ιδιαίτερα τη σημασία της συμμετοχής των ιδιωτών, καθώς στην Ελλάδα υπάρχει σημαντική υστέρηση στο πεδίο της υποδομής (εξ αιτίας της οποίας η χώρα χάνει ποιοτικό τουρισμό), ενώ παράλληλα υπάρχει και τεράστια έλλειψη ρευστότητας στον κρατικό τομέα. Οι συμβάσεις παραχώρησης υπερέχουν ως προς τη διασφάλιση ποιότητας και συντήρησης του έργου, είπε ο κ. Παρασκευάς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύγκριση της Αττικής Οδού με άλλες εθνικές οδούς.

Ο κ. Σπ. Βενετσιάνος, Senior Banker, Head of Project Finance της Eurobank, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις χρηματοδότησης έργων ΣΔΙΤ, διευκρινίζοντας ότι στα κριτήρια περιλαμβάνονται η χρησιμότητα και η βιωσιμότητα του έργου. Σημασία, τόνισε ο ομιλητής, έχει η ωριμότητα κάθε έργου, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι –σε σύγκριση με άλλα δημόσια έργα- τα ΣΔΙΤ έχουν πιο ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και γενικά πιο νοικοκυρεμένη διαχείριση.

Ο κ. Ν. Βαγιακάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της HDI-Gerling Hellas, αναφέρθηκε στον παράγοντα «ασφάλιση», ο οποίος συνιστά έμμεση χρηματοδότηση του έργου και διασφαλίζει τη συνέχιση ή αποκατάστασή του σε περίπτωση που θα προκύψει κάποιο απρόοπτο. Εστίασε δε στις ιδιαιτερότητες που έχουν τα έργα ΣΔΙΤ, ως προς την ασφάλισή τους, καθώς αφορούν σε μακροχρόνιες συμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν διάφορα (κάποιες φορές αλληλοεπικαλυπτόμενα) στάδια υλοποίησης του όλου εγχειρήματος.

Ο κ. Γρ. Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΑΣΕΔΕ), ζήτησε να απομυθοποιηθούν τα έργα ΣΔΙΤ και να αποφεύγονται οι «στρογγυλεύσεις» που γίνονται και τα παρουσιάζουν περίπου ως πανάκεια ή ως λύση για όλα τα κακώς κείμενα στα δημόσια έργα. 

Τόνισε ότι πλήθος δημοσίων έργων εκτελούνται επί χρόνια με επιτυχία σε νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο και ότι υπάρχει κίνδυνος έργα που μπορούν κανονικά να ενταχθούν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να μετακινηθούν στα ΣΔΙΤ, με συνέπεια να θιγούν πολλοί μικροί και μεσαίοι κατασκευαστές, που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης των έργων. 

Η ΠΑΣΕΔΕ, διευκρίνισε, υποστηρίζει την ανάπτυξη έργων ΣΔΙΤ σε έργα αναπτυξιακά και υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα είναι ανταποδοτικά (π.χ. μαρίνες), άρα ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα εισπράξει την αμοιβή του από τα μελλοντικά έσοδα του έργου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τουρισμός: Επενδυτικές ευκαιρίες στην αναβάθμιση των υπηρεσιών

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά ύψους 18% στο ΑΕΠ της χώρας μας έχει ο τουρισμός. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα χρήματα αυτά παραμένουν στη χώρα μας και κυρίως στην ελληνική περιφέρεια, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα στη ναυτιλία όπου μεγάλο μέρος των χρημάτων φεύγει εκτός συνόρων. 

Η πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών κα. Κ. Κατσαμπέ, τόνισε ότι οι τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρας το 2010 θα φθάσουν τα 20 εκατ., αριθμός διπλάσιος του πληθυσμού της χώρας. 

Χαρακτήρισε το ελληνικό τουριστικό προϊόν ποιοτικό και πολυδιάστατο με χαρακτηριστικά όπως  ο πολιτισμός, η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία. Στα προβλήματα ανέφερε ότι δεν υπάρχει στην Αθήνα ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο μεγαλύτερο των 6.000 θέσεων ενώ παραδέχτηκε ότι δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε το μουσείο της ακρόπολης.

Ο γενικός διευθυντής της Meandros New Concept κ. Δ. Καλογερογιάννης αναφέρθηκε στις ελλείψεις των υποδομών του ελληνικού τουρισμού οι οποίες από το 1992 και μετά συνεχώς υποβαθμίζονται. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μία επένδυση για παράδειγμα σε μεγάλα γιωτ δεν είναι δυνατόν να είναι βιώσιμη στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες από πλευράς υποδομών.

Τέλος ο γενικός διευθυντής των Money Conferences και της Ethosmedia κ. Κ. Ουζούνης στάθηκε στην έλλειψη επενδύσεων στον κλάδο η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι ελάχιστοι όμιλοι του τουριστικού κλάδου είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Διαχείριση περιουσίας: Πώς διαμορφώνεται το Private Banking του μέλλοντος

Ο κ. Ν. Γεωργικόπουλος Ερευνητής του ΚΕΠΕ, μίλησε για την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την μεγαλύτερη εποπτεία που θα προκύψει και από την εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙ, η οποία θα κοστίσει σε κεφάλαια. Επίσης προέβλεψε τον περιορισμό των μπόνους στα ανώτατα και ανώτερα στελέχη καθώς και την μετακίνηση στελεχών σε υψηλό επίπεδο μεταξύ τραπεζών.

Ο κ. Δ. Αρχοντίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank EFG, πρότεινε την αγορά ελληνικών ομολόγων καθώς όπως τόνισε αυτή τη στιγμή τα spreads είναι μεγαλύτερα από αυτά της Τουρκίας. 

Χαρακτήρισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πολύ δυνατό καθώς δεν έχει επενδύσει σε τοξικά ομόλογα επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν τόσο προηγμένο risc management.

Τέλος, ο κ. Θ. Κρίντας, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management, κράτησε και αυτός θετική στάση απέναντι στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Βιώσιμη ανάπτυξη – Αποδοτικές επενδύσεις 

Ο κ. Δ. Παπαβασιλείου, Υπεύθυνος Τμήματος Υποστήριξης Ενεργειακών Επενδύσεων του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), χαρτογράφησε το ελληνικό τοπίο των ΑΠΕ, το οποίο θεωρεί ελκυστικό για επενδύσεις μέσα στο 2010, δεδομένης και της θετικής κατεύθυνσης προς την οποία νομοθετικώς κινείται η κυβέρνηση.

Ο κ. Π. Ραβάνης, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης της τεράστιας γραφειοκρατίας που συνεπάγεται η ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα των ΑΠΕ, επικαλέσθηκε παράδειγμα τεράστιας καθυστέρησης και ταλαιπωρίας από την προσωπική του εμπειρία, και εξέφρασε την ελπίδα οι συνθήκες αυτές να βελτιωθούν σημαντικά με την ισχύ της νέας νομοθεσίας.

Ο κ. Απ. Κάκκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix, αναφέρθηκε στη μεγάλη οικονομία σε ενέργεια (και το σχετικό κόστος της) που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις, όργανώνοντας κατάλληλα τα data centers τους. 

Ο συγκεκριμένος τομέας, τόνισε ο κ. Κάκκος, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος. Υπάρχουν, όμως, τρόποι βελτίωσης της λειτουργίας του και μεγάλης εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους, ακόμη και με μικρές παρεμβάσεις, που δεν προϋποθέτουν σημαντικές επενδύσεις.

Το συνέδριο έκλεισε με ομιλία του κ. Ηλία Αθανασίου, Investor Relations & Financial Analysis Director της Intralot.

Χορηγοί του Investment MoneyConference 2009, το οποίο –όπως όλα τα συνέδρια και τα έντυπα της Ethos Media- ήταν ένα κλιματικά ουδέτερο συνέδριο, ήταν οι: Eurobank Private Banking και HDI-Gerling Hellas (gold sponsors), Intralot και Palladian (silver sponsors), Attica Wealth Management και Centric Multimedia (bronze sponsors), Lamda Hellix (εταιρική συμμετοχή).

Επίτιμοι χορηγοί ήταν οι: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου και Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών. Creative Partner ήταν η Blast Communications και Academic Partner το κολέγιο Alba.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα εξής ΜΜΕ: Χρήμα, Χρήμα Week, Insurance World, Insurance Week, SBC, Κέρδος, Αξία, Weekend X-press, Euro 2day, palo.gr, adBusiness, Sponsor it.