Φως στα ασφαλιστικά συμβόλαια

Το θέμα της «προστασίας των καταναλωτών» σε σχέση με τα προϊόντα που αγοράζουν από τις ασφαλιστικές εταιρίες θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την αγορά καθώς βρίσκονται υπό κατάρτιση νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. 

Δεν είναι το θέμα των ασφαλισμένων που μένουν ακάλυπτοι από εταιρίες που κλείνουν σε συνδυασμό με αδόκιμους ίσως χειρισμούς των αρμοδίων, -όπως έγινε με την Ασπίς- το μοναδικό κίνητρο της πολιτείας για μέριμνα και ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών. 

Αντίθετα υπάρχουν πολύ ισχυρότεροι λόγοι για ξεκαθάρισμα των όσων σήμερα ισχύουν στην αγορά και εστιάζονται κυρίως στο θέμα της διαφάνειας των συμβολαίων και της ενημέρωσης των πελατών των ασφαλιστικών εταιριών για αυτά που «αγοράζουν» μέσα σε ένα συμβόλαιο. 

Η καθημερινότητα κάνει σαφές ότι κάποιοι πολίτες δεν κατανοούν ούτε τις «καλύψεις» ούτε τις «εξαιρέσεις» διότι είτε δεν έχουν την δυνατότητα αντίληψης των «λεπτών» σημείων του συμβολαίου είτε διότι δεν τους δίνονται με σαφήνεια οι όροι ώστε να γίνουν αντιληπτοί. Το αποτέλεσμα; 

Παράπονα αντιδικίες, προβλήματα και εν τέλει δυσαρέσκεια. Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι η δυσαρέσκεια χαλάει τη «συνταγή» της ασφάλειας που προσφέρουν οι εταιρείες. Μάλιστα τα παράπονα είναι εμφανή στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, στον Συνήγορο του Καταναλωτή και τις ενώσεις καταναλωτών. 

Όλοι αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες δεν αποτελούν καλούς πρεσβευτές της ασφαλιστικής αγοράς και πολύ περισσότερο δε όταν αυτοί δικαιώνονται. 

Έτσι λοιπόν έρχεται το κράτος -κατά τις πληροφορίες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή- να ξεκαθαρίσει τα γκρίζα σημεία που σήμερα δεν κάνουν καλό ούτε στην αγορά ούτε στους καταναλωτές πελάτες τους. 

Θα οριοθετηθούν λοιπόν οι όροι διαφάνειας -ίσως κώδικες- που θα ξεκαθαρίζουν την κατάσταση και θα απλοποιούν την κατανόηση των συμβολαίων. 

Μετά δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νομοθετικές παρεμβάσεις επίσης προς το καλύτερο της αγοράς και των καταναλωτών. Καλές πρωτοβουλίες για κοινό όφελος. 

Δε θα πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρίες που αυτοβούλως προχωρούν σταδιακά στην απλοποίηση των συμβολαίων τους αφήνοντας πίσω…τους υπόλοιπους.