Χρήματα πριν τις γιορτές θα δοθούν στους εργαζόμενους των πέντε εταιριών

Μέχρι τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθεί προκαταβολή έναντι των οφειλομένων, στους εργαζόμενους των πέντε εταιριών που ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας τους από την Επ.Ε.Ι.Α.

Η προετοιμασία για την καταβολή (τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων, κλπ), έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται προσπάθεια λόγω των ημερών, να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου η κατάθεση των ποσών να γίνει πριν τις γιορτές. Εκδόθηκε επίσης το σχετικό ΦΕΚ μετά την απόφαση της Επ.Ε.Ι.Α., όπου σύμφωνα με αυτήν, οι επόπτες θα αποδεσμεύσουν τα ποσά από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των εταιριών.

Στους εργαζόμενους θα δοθούν δύο – δυόμισι μισθοί, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που παραμένουν απλήρωτοι και συνακόλουθα το ποσό που τους οφείλεται.

Εντωμεταξύ, τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, καθώς και την καθυστέρηση που προήλθε λόγω της κυβερνητικής αλλαγής.

Τα μέτρα κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

α) Προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης μέσω ΟΑΕΔ, όπου οι συμμετέχοντες αμείβονται για το χρόνο της παρακολούθησης. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους μέσα στα πλαίσια του κλάδου ή επιθυμούν στη συνέχεια να επαναπροσδιορίσουν το μέλλον τους σε κάποιο άλλο αντικείμενο.

β) Όποιοι από τους εργαζόμενους επιθυμούν να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, εισέρχονται στο πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιδοτείται η προσπάθεια τους για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. 

Το ποσό της επιδότησης ανέρχεται έως 30.000 ευρώ και η καταβολή γίνεται με δόσεις, που ξεκινούν με μια προκαταβολή, αφού έχει γίνει πρώτα η έναρξη της νέας δραστηριότητας.

γ)  Επιδότηση της επιχείρησης που θα προσλάβει προσωπικό των εταιριών που έκλεισαν με 36 ευρώ την ημέρα και έως 25 ημερομίσθια το μήνα. Η επιδότηση δίνεται για χρονικό διάστημα τριών ετών, με την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον εργαζόμενο για ένα ακόμα (τέταρτο) έτος.

Οι προσλήψεις μέχρι σήμερα

Να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα και χωρίς την ισχύ των μέτρων, έχουν προσληφθεί, σύμφωνα με κύκλους της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Α.Σ.Ε.), περίπου 130 – 140 άτομα από τα περίπου 800 στις πέντε εταιρίες. 

Από αυτούς, 30 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν από το Επικουρικό Κεφάλαιο, 20 από την Εθνική Ασφαλιστική και 35 από την Ευρωπαϊκή Πίστη προερχόμενοι κυρίως από την υποστήριξη στο δίκτυο πωλήσεων. Ο υπόλοιποι, από ένα – δύο άτομα, έχουν προσληφθεί από άλλες ασφαλιστικές εταιρίες και πράκτορες.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ έχουν επωφεληθεί από την αύξηση της παραγωγής που επακολούθησε της ανάκλησης, δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στις δεσμεύσεις τους ότι θα στηρίξουν τον κλάδο και τους εργαζόμενους στις εταιρίες που έκλεισαν, απορροφώντας άμεσα το 30% – 40% των εργαζομένων (περίπου 250 άτομα).