Αναγκαία η ασφάλιση κατοικίας

Κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα μας χωρίζει από τα Χριστούγεννα και ήδη αρκετοί από εμάς προετοιμαζόμαστε ώστε τις επόμενες ημέρες να εξορμήσουμε στην περιφέρεια ή και το εξωτερικό.

Πριν την αναχώρησή μας όμως καλό είναι να μεριμνήσουμε για την ασφάλιση της κατοικίας μας. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί.

Βασικότερος αυτών η κλοπή, καθ΄ ότι οι ζημιές από μια διάρρηξη μπορούν να είναι ανυπολόγιστες, ενώ το ασφάλιστρο παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Όσοι αποθαρρύνονται φοβούμενοι το κόστος ασφάλισης της κατοικίας τους θα πρέπει να το ξανασκεφθούν.

Το ύψος του σε ετήσια βάση συνήθως δεν ξεπερνά τα 200 με 270 ευρώ, για μια συνηθισμένη πάντα οικογένεια, ενώ οι κίνδυνοι που καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες φθάνουν σε αριθμό τους 20 με 25, χωρίς βέβαια ο ασφαλισμένος να είναι υποχρεωμένος να επιλέξει το σύνολό τους.

Οι σημαντικότερες καλύψεις αφορούν στη φωτιά, τις πλημμύρες, το σεισμό, την αστική ευθύνη έναντι τρίτων και όπως προαναφέρθηκε την κλοπή. 

Ειδικά για την κλοπή σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν όχι μόνο τα αντικείμενα που αφαιρούνται από ένα ασφαλισμένο διαμέρισμα, αλλά και τις όποιες καταστροφές προκληθούν σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλισμένου, τα οποία βέβαια έχει φροντίσει να αναφέρονται στο συμβόλαιό του.

Πόσο όμως κοστίζει η ασφάλιση της κατοικίας σήμερα; Παρουσιάζοντας μια γενική θέση θα λέγαμε ότι τα ασφάλιστρα για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. του 1980, με περιεχόμενο σε κινητή περιουσία ύψους 20.000 – 25.000 ευρώ, μπορούν να φθάσουν έως τα 150 με 170 ευρώ το χρόνο. Το κόστος υπολογίζεται βάσει δύο δεδομένων.

Την εκτίμηση του κτιρίου και τον καθορισμό της αξίας της κινητής περιουσίας που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ως προς το πρώτο, στην ασφαλιστική αγορά τα 3.000 ευρώ κοστίζουν σε ασφάλιστρα από 4 έως 7 ευρώ τον χρόνο.

Βέβαια εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι για την εκτίμηση του ακινήτου δεν υπολογίζεται ο «αέρας», αλλά η ποιότητα της κατασκευής.

Ένα διαμέρισμα δηλαδή άριστης κατασκευής στο κέντρο της Αθήνας 100 τ.μ. και ένα αντίστοιχο στον Μαρούσι, θα εκτιμηθούν από μία ασφαλιστική εταιρεία στο ίδιο περίπου ποσό. Και ο λόγος απλός.

Εάν η εταιρία κληθεί να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους της, το κόστος επισκευής θα είναι το ίδιο και για τις δύο περιπτώσεις. Για το περιεχόμενο τώρα των διαμερισμάτων, το τιμολόγιο διαμορφώνεται μεταξύ 7 έως 12 ευρώ για κάθε 3.000 ευρώ.

Τέλος, στον υπολογισμό των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων απαιτείται προσοχή ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις της υπασφάλισης ή της υπερασφάλισης. 

Στη μεν πρώτη ο ασφαλισμένος πληρώνει λιγότερα απ΄ ότι πραγματικά απαιτείται οπότε δεν αποζημιώνεται στις πραγματικές αξίες των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ στη δεύτερη καταβάλει περισσότερα από τα αναγκαία ασφάλιστρα με αποτέλεσμα η αποζημίωση να είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη.