Επιχειρηματικοί κίνδυνοι, ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία τους

Insurance Money Conference 2009-InterContinental 25 Νοεμβρίου

Πάνελ V: Οι νέοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι, και οι ειδικές ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία τους

Στην πέμπτη θεματική ενότητα συζητήθηκε η λειτουργία βιομηχανιών και γενικά μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν να αντιμετωπίσουν κινδύνους που ανακύπτουν και προκαλούν ζημιά στις επιχειρήσεις ανακόπτοντας την παραγωγή τους ή τις πωλήσεις τους. 

Επίσης αναλύθηκαν η εξέλιξη της τεχνολογίας, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, και η συνεχής αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής προϊόντων που δημιουργεί και νέου τύπου επιχειρηματικούς κινδύνους. Τέλος συζητήθηκε πως αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες τους κινδύνους αυτούς, πώς τους έχουν καταγράψει ή προβλέψει και πώς προωθούνται στην αγορά τα σχετικά συμβόλαια. 

Ομιλητές ήταν ο κ. κ. Γιάννης Πετρίδης Δ/νων Σύμβουλος, Fidelity και  Γενικός Γραμματέας, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, ο κ. Βασίλης Σπηλιόπουλος Πρόεδρος της Β. Σπηλιόπουλος Α.Ε. και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, και ο κ. Νίκος Μακρόπουλος Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ευρώπη Α.Ε.Γ.Α.

Ο κ. Μακρόπουλος έδωσε την «εικόνα» του συγκεκριμένου κλάδου, αναφέροντας ότι γενικά οι ασφαλίσεις περιουσίας αντιστοιχούν σε περίπου 500 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα, από τα οποία πολύ μεγάλο μέρος αφορούν τις καλύψεις των επιχειρήσεων. 

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί κίνδυνοι δε θα πρέπει να ασφαλίζονται μόνο από μία ασφαλιστική εταιρία ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος. Ο τελευταίος χρόνος – πρόσθεσε – είχε αρκετές μεγάλες ζημιές όπως οι ζημιές του περασμένου Δεκεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας, η ΕΒΓΑ και ο Σκλαβενίτης που απαίτησαν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το ζητούμενο για τον κ. Μακρόπουλο είναι να δημιουργηθεί «η ασφαλιστική συνείδηση», καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες, όμως η κατάσταση που επικρατεί είναι εντελώς διαφορετική στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Στάθηκε επίσης στο θέμα της σωστής διαμεσολάβησης, έτσι ώστε να γίνεται ορθή επιλογή εταιρίας και προγραμμάτων κάλυψης, χωρίς να αποτελεί μοναδικό κριτήριο το φθηνό ασφάλιστρο.

Στο θέμα της σωστής διαμεσολάβησης και της επιλογής εταιρίας και προγραμμάτων αναφέρθηκε και ο κ. Πετρίδης, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει ο ρόλος των διαμεσολαβητών επισημαίνοντας ότι απαιτείται επαγγελματισμός και σωστή εκπαίδευση για να ανταποκριθούν στις ειδικές ανάγκες των επιχειρήσεων. 

Πολύ σημαντική είναι επίσης η σωστή επιλογή ασφαλιστικής εταιρίας που να παρέχει σιγουριά όσον αφορά τη φερεγγυότητα και τη σωστή κάλυψη μιας επιχείρησης.

Ο κ. Σπηλιόπουλος από την πλευρά του ανέφερε παραδείγματα από την προσωπική του επιχειρηματική εμπειρία, όπως για παράδειγμα ότι δεν είχε συνάψει -όταν τη χρειάστηκε- ασφάλεια απώλειας κερδών. 

Συμφώνησε με την περιορισμένη ασφαλιστική συνείδηση, ζήτησε όμως από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να ξεφύγουν από τη λογική των πακέτων κάλυψης και να κάνουν πιο ευέλικτα και εξατομικευμένα ασφαλιστικά προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες και επιθυμίες των επιχειρήσεων. 

Ζήτησε επίσης οι πραγματογνωμοσύνη να γίνεται από ανεξάρτητους πραγματογνώμονες και όχι όπως σήμερα που είναι υπάλληλοι των ασφαλιστικών εταιριών και είναι φυσικό να προσπαθούν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Στάθηκε επίσης στη μεγάλη σημασία που έχει η ασφάλιση κατά των εργατικών ατυχημάτων.

Οι τρεις ομιλητές συμφώνησαν ότι παράγοντες όπως η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, η εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών κλάδων, η προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργούν νέα δεδομένα σε επίπεδο αναγκών κάλυψης από την πλευρά των επιχειρήσεων και αντίστοιχης ανταπόκρισης σε επίπεδο προγραμμάτων και φερεγγυότητας από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιριών και σωστής προώθησης μέσω των δικτύων διαμεσολάβησης.