Τα οφέλη των ομαδικών ασφαλίσεων

Insurance Money Conference 2009-InterContinental 25 Νοεμβρίου

Πάνελ ΙV: Οι Ομαδικές Ασφαλίσεις, τα οφέλη τους, και ο ανταγωνισμός των εταιριών για την ευκαιρία διεύρυνσης  των εργασιών τους

Στην τέταρτη ενότητα αυτή προσδιορίστηκε το μέλλον των ομαδικών ασφαλίσεων που σήμερα αποτελούν έναν από τους προσφιλέστερους τομείς ανάπτυξης των εταιριών. 

Η προσπάθεια σύναψης μαζικών συμβολαίων έχει στρέψει το ενδιαφέρον των εταιριών και των συνεργατών τους σε μια νέα αντίληψη πώλησης που αποδυναμώνει την παραδοσιακή πώληση εξατομικευμένων συμβολαίων. Αναλύθηκαν οι προοπτικές της νέας τάσης, πόσο θα διατηρηθεί και πόσο έχει επηρεάσει την ανάπτυξη των εταιριών. 

Ομιλητές ήταν ο κ. Νίκος Κεχαγιάογλου, Διευθύνων Σύμβουλος Κ2 Insurance Risk Management Consultants, ο κ. Πάνος Ζαμπέλης, Πρόεδρος, Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος, Διευθύνων Σύμβουλος, Hewitt Ελλάδος και ο κ. Γιώργος Δεδόπουλος Executive Corporate Director της International Life.  

Ο κ. Π. Ζαμπέλης έκανε την «χαρτογράφηση» του χώρου των ομαδικών ασφαλίσεων, αναφερόμενος στο ιστορική του εξέλιξη στην Ελλάδα, και προέβη σε εκτιμήσεις για τα μεγέθη του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς. 

Επεσήμανε ότι η διείσδυση αυτού του είδους των ασφαλιστικών συμβολαίων στην ελληνική αγορά είναι πολύ περιορισμένη, σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες, σχολιάζοντας ότι αυτό οφείλεται στην ουσιαστική έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης στο ελληνικό κοινό.

Ο κ. Γ. Δεδόπουλος αναφέρθηκε στη σχετική διεθνή εμπειρία, υπογραμμίζοντας ότι οι ομαδικές ασφαλίσεις έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη απ’ ό,τι στην Ελλάδα ακόμη και σε θεωρούμενες λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες. 

Υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, για την περίπτωση της ασφάλισης εταιρικού προσωπικού: προς εργοδότες, εργαζομένους και κοινωνικό σύνολο. Αναφέρθηκε επίσης, στις διαφορές που ισχύουν στις μεθόδους πώλησης των εν λόγω ασφαλιστικών προϊόντων, σε σχέση με τα συμβόλαια που απευθύνονται σε μεμονωμένους ιδιώτες.

Ο κ. Ν. Κεχαγιάογλου εστίασε στο γεγονός  ότι, πέραν των ασφαλίσεων κάλυψης υγείας και σύνταξης, υπάρχουν και άλλες μορφές ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη συλλογική ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. 

Υπογράμμισε ότι προϊόντα τέτοιας μορφής είναι σχολαστικά μελετημένα απ’ όλους τους εμπλεκομένους και άρα περιέχουν όλες τις κατάλληλες πρόνοιες.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη δυνατότητα συμπληρωματικότητας ατομικών και ομαδικών συμβολαίων, στα φορολογικά κίνητρα που η Πολιτεία οφείλει να θεσπίσει υπέρ αυτών, καθώς και στις θετικές προοπτικές που τα σχετικά ασφαλιστικά προϊόντα έχουν στην ελληνική αγορά.