Πλήττουν την αγορά οι εξαγορές συμβολαίων

Πραγματική αιμορραγία για τον κλάδο ζωής, αποτέλεσαν κατά το εννεάμηνο του 2009, οι εξαγορές συμβολαίων, οι οποίες ξεπέρασαν το μισό δις ευρώ έναντι 624 εκατ. ευρώ όλο το 2008.
 
Οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ασφαλιστικός κλάδος, λόγω της ρευστοποίησης προγραμμάτων ζωής ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς υπερβαίνουν ακόμα και αυτά που κατέβαλαν ως αποζημιώσεις, λόγω λήξης των συμβολαίων ή λόγω της επέλευσης του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Επ.Ε.Ι.Α. για το εννεάμηνο του 2009, οι αποζημιώσεις λόγω ρευστοποιήσεων ανήλθαν συνολικά στα 501 εκατ. ευρώ, πολλαπλάσιες δηλαδή από αυτές που καταβλήθηκαν λόγω της λήξης των συμβολαίων ή λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, που ανήλθαν στα 159,9 εκατ. ευρώ και στα 175,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες ειδικά στον κλάδο των παραδοσιακών προγραμμάτων ζωής λόγω της λήξης των συμβολαίων ή λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, ανήλθαν στα 83,9 εκατ. ευρώ και στα 105,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι εξαγορές του κλάδου ζωής εκτινάχθηκαν στα 208,8 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρίες σε ασφαλισμένους που ζήτησαν την εξαγορά των συμβολαίων τους που ήταν συνδεδεμένα με επενδυτικά προγράμματα, ανήλθαν στα 152,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά που κατέβαλαν λόγω της λήξης των συγκεκριμένων συμβολαίων ανήλθαν στα 63,2 εκατ. ευρώ και λόγω έλευσης της ασφαλιστικής κάλυψης στα 12,1 εκατ. ευρώ.
 
Η εκτίναξη των εξαγορών συμβολαίων ζωής, συνδέεται με την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει την ελληνική ασφαλιστική αγορά μετά το κλείσιμο της Ασπίς, που συμπαρασύρει μερίδα του κόσμου σε ρευστοποίηση των συμβολαίων.

Τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α. δείχνουν ότι οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ασφαλιστικός κλάδος στο τέλος του εννεαμήνου, υπήρξαν αυξημένες τόσο στον κλάδο ζωής όσο και στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων.

Οι εταιρίες του κλάδου ζωής κατέβαλαν ως αποζημιώσεις 1,2 δις ευρώ έναντι 1,4 δις ευρώ που καταβλήθηκαν όλο το 2008, ενώ στα 952,5 εκατ. ευρώ, ανήλθαν οι αποζημιώσεις του κλάδου ζημιών έναντι 1,3 δις ευρώ όλο το 2008.